Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vei rămâne uimit: Ciocolata - tot ce trebuie să știi despre acest produs

© Sputnik / Miroslav RotariIon Rotari
Ion Rotari - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franța, în prezent fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert în toată lumea.
Vei rămâne uimit: Ciocolata - tot ce trebuie să știi despre acest produs

Sărbătoarea prilejuiește nenumărate festivaluri, expoziții, concursuri, probe de profesionalism ale ciocolatierilor din întreaga lume. În egală măsură, este ziua în care trecem în revistă beneficiile consumului de ciocolată, în cantități cumpătate, care dincolo de „desfătarea simțurilor”, aduce anumite avantaje pentru sănătate, pornind de la caracterul antioxidant al principalei componente – pudra de cacao.

Istoria ciocolatei

Ciocolata a fost servită pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri.

În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a permis fabricarea ciocolatei la scară industrială.

Modelele Heidi Klum, Isabel Gular și Karolina Kurkova mănâncă ciocolată în timpul unei promoții de Ziua Îndrăgostiților la magazinul Victoria's Secret - Sputnik Moldova
Imagini uluitoare: Celebrități și politicieni, amatori de dulciuri - Galerie foto

În 1874, Fry & Sons a început să vândă ”Ciocolată delicioasă de mâncat”, despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.

Aproximativ în anul 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial, iar o treime din cantitatea de cacao produsă era consumată de spanioli.

În anii '90, ciocolata şi-a dovedit popularitatea ca produs, dar şi succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao este de aproximativ 600 de mii de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în continuă creștere.

În prezent, două treimi din producția mondială de cacao provine din vestul Africii, cel mai mare producător fiind Coasta de Fildeş.

Secretele preparării ciocolatei de la producătorii autohtoni

De Ziua Internațională a Ciocolatei, Ion Rotari, proprietarul unei afaceri dulci pe care o gestionează de 7 ani, a dezvăluit în studioul Radio Sputnik Moldova secretul preparării unei ciocolate delicioase.

Ciocolată - Sputnik Moldova
Important: Ce tip de ciocolată este bun pentru sănătate şi de care să ne ferim

Potrivit lui, un lucru esențial este utilizarea produselor calitative, sută la sută naturale. Totodată, sunt foarte importante metodele de temperare a ciocolatei. Aceasta înseamnă, de fapt, topirea ei până la o anumită temperatură, astfel încât moleculele de zahăr și grăsime să intre în contact, iar atunci când ciocolata se întărește să formeze acel luciu perfect și textura atrăgătoare.

”Temperarea ciocolatei este extrem de importantă. O mică abatere și rezultatul nu este acel care v-ați fi  dorit”, a spus Ion Rotari.

Mai multe informații despre modul de preparare a ciocolatei aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0