Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce plecarea lui Harunjen de la cârma Procuraturii nu va schimba nimic

© Sputnik / Miroslav RotariIon Dron
Ion Dron  - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Plecarea lui Eduard Harunjen din funcția de procuror general nu duce la schimbarea sistemului.
De ce demiterea lui Eduard Harunjen de la cârma Procuraturii nu va înseamna nimic

Plecarea lui Eduard Harunjen din funcția de procuror general nu va rezolva nicicum problemele din Procuratură, ci doar va permite înlocuirea acestuia cu un exponent al actualei guvernări. Declarația îi aparține președintelui Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”, Ion Dron și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

„Se încearcă numai schimbarea capului acestui sistem, dar el rămâne intact. Schimbarea doar a procurorului general nu duce la schimbarea sistemului”, afirmă Ion Dron.

 Avocatul spune că atât timp cât Legea Procuraturii nu va fi modificată, acuzatorii din țara noastră nu vor fi independenți.

„Odată cu schimbarea procurorului general, procurorul de caz nu devine independent. Către procurorul general duc toate firele procesuale. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că procurorul general poate interveni astăzi în decizia fiecărui procuror de caz. El poate anula sau poate dispune o altă hotărâre pe un caz concret și acesta este cel mai grav lucru care s-a întâmplat din 2014 încoace”, spune Ion Dron

Pentru a reformarea acestei instituții este nevoie de modificat Legea Procuraturii, spune Ion Dron.

Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

„Trebuie făcute câteva schimbări de legislație foarte simple. De exemplu, să revenim la situația care era până în 2014. Până în 2014, din punct de vedere a normelor procesuale, nu era în drept să intervină în actele procesuale a procurorului ierarhic inferior. Astăzi, dacă procurorul de la Briceni decide să trimită o cauză în judecată în privința persoanei X sau Y, poate fi oprit de procurorul general care poate interveni oricând în actul procesual. Sau, dimpotrivă, dacă un procuror de la Cahul nu dorește să trimită un dosar în judecată, fiindcă nu există dovezi, atunci procurorul general poate interveni și dispune trimiterea acestui dosar în judecată, dacă are interese acolo. Respectiv, trebuie de modificat legea, fiindcă, atât timp cât nu vom tăia firele pe care le are procurorul general către butoanele fiecărui procuror în parte, noi nu avem nicio șansă”, adaugă Ion Dron.

Amintim că Parlamentul a adoptat marţi, 9 iulie, cu votul a 56 de deputaţi, o hotărâre prin care constată că Eduard Harunjen nu a întrunit condițiile de numire în funcția de Procuror General. Astăzi 11 iulie, procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus demisia în fața președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Șeful statului a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Eduard Harunjen are 47 de ani și a fost numit în funcţia de Procuror General în decembrie 2016.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0