Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Până în iarnă nu vor exista premise pentru destrămarea alianței PSRM-ACUM

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința parlamentului 08 iunie 2019
Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Cât va dura alianța PSRM - ACUM și ce anume ar putea deveni un motiv de discordie dintre cei care au constituit-o? Iată ce crede directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Criza politică din Moldova a fost depășită pe 8 iunie curent după ce a fost anunțată crearea alianței de guvernămînt din care fac parte Partidul Socialiștilor și blocul ACUM.

Владимир Брутер - Sputnik Moldova
Politică
Politolog: Care va fi prima încercare pentru alianța PSRM-ACUM

Deputații din cadrul partidelor politice au semnat un acord de colaborare, fără să ascundă faptul că documentul are un caracter temporar.

Anume această precizare „temporar” se află la baza numeroaselor întrebări cu privire la faptul cât va dura alianța respectivă. Victor Juc consideră că deocamdată nu se observă nici un fel de obstacole în ceea ce privește parcursul comun al socialiștilor și membrilor blocului ACUM. Acordul de dezoligarhizare a țării este pus în aplicare, nu se semnalează nici un fel de tulburări deosebite, însă nimeni nici nu a promis că pe viitor nu vor exista niciun fel de perturbări.

„În momentul de față nu există premise pentru destrămarea alianței PSRM – ACUM. Primul obstacol serios vor fi alegerile locale din 20 octombrie. Însă eu sunt mai mult ca sigur că părțile se vor înțelege: socialiștii își vor concentra atenția pe nordul și sudul Moldovei, iar blocul ACUM - pe regiunea de centru”, a spus politologul la radio Sputnik.

O adevărată piatră de încercare pentru trăinicia alianței va fi însă lupta pentru fotoliul de primar general al Capitalei, susține Juc, deoarece pentru fiecare dintre cele două părți cucerirea acestui bastion a devenit demult o chestiune principială.

„Dacă părțile vor da dovadă de o atitudine serioasă față de această funcție, lupta se va desfășura conform regulilor stabilite. Cred că părțile se vor înțelege: primăria să-i revină blocului ACUM, iar președenția - socialiștilor. Însă până la sfârșitul anului nu vor există temei pentru a spune că alianța PSRM-ACUM și-a epuizat resursele”, a subliniat politologul Victor Juc.

Fluxul de știri
0