Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Presa americană: „Uniunea Europeană vrea anihilarea identității naționale”

© Sputnik / Владимир Астапкович / Trecere la banca de fotografiiUE
UE - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
De mai mult timp, Uniunea Europeană nu acordă nicio atenţie identităţii naționale, dar acum nu mai poate face nimic, deoarece cele mai mari țări din lume – Statele Unite, Rusia și China – sunt adepte puternice ale naţionalismului, scrie cunoscuta publicaţie americană The Atlantic.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. „Vechea Europă a dat naștere unui copil numit identitate națională. Îl privește și o înspăimântă. Un monstru căruia nu doreşte să-i fie mamă. Face tot ce poate ca să-l facă să dispară”, scrie publicaţia The Atlantic.

Însă acum, nici măcar Macron, cu mantra lui „progresiştii împotriva naționaliștilor”, nu poate face nimic. Aspirațiile naționaliste se răspândesc pe întreg continentul, în special în Europa de Est. În ciuda faptului că naționalismul a fost cauza multor războaie, adaugă publicaţia.

Drapele - UE și SUA - Sputnik Moldova
Uniunea Europeană nu are soluții împotriva protecționismului Statelor Unite ale Americii

„Trezirea națiunilor se datorează unui sentiment care a fost suprimat și ascuns, dar care nu a dispărut niciodată”, continuă autorul articolul, citat de Sputnik Italia

De mult timp, autoritățile europene sunt „surde și oarbe”, deși în 1989 şi-au putut „deschide ochii și urechile”. Astfel, după prăbușirea comunismului, Uniunea Sovietică, ce părea a fi un imperiu monolitic, s-a prăbușit ca un puzzle. Au apărut țări noi precum Ucraina, Belarus, Lituania și Armenia.

Cea de-a doua „renaștere” a națiunilor a avut loc odată cu dezintegrarea Iugoslaviei, ceea ce a condus la apariţia Croației, Serbiei, Sloveniei și altor țări. Dar, ca și în cazul URSS, Uniunea Europeană „a refuzat să vadă dincolo de nasul ei”. S-a mulţumit cu ideea că această evoluţie se aplică numai în cazul țărilor comuniste.

În mod similar, UE a închis ochii la apariția naționalismului islamic și, dimpotrivă, a încercat să se împace cu el, încălcând identitatea membrilor săi. Mai mult, nu a putut și nu a vrut să creeze o identitate europeană comună, negând conceptul referitor la ciocnirea civilizațiilor.

Fluxul de știri
0