Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Uniunea Europeană nu are soluții împotriva protecționismului Statelor Unite ale Americii

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaDrapele - UE și SUA
Drapele - UE și SUA - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Europeană include SUA printre țările care prezintă o problemă pentru comerțul european, din cauza măsurilor protecționiste americane, și semnalează că nu reușește să negocieze cu americanii.

BRUXELLES, 21 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeană nu ezită să enumere SUA printre țările-problemă în ceea ce privește exporturile din UE, alături de China, India și Algeria.

Summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles - Sputnik Moldova
Uniunea Europeană nu va mai exista în formula actuală

Într-un comunicat emis recent de Comisie, instituția menționează publicarea unui raportul care ”confirmă creșterea continuă a barierelor cu care se confruntă întreprinderile europene pe piețele externe. Datorită răspunsului ferm al UE, 123 de astfel de bariere au fost eliminate de la începutul mandatului actualei Comisii, permițând exporturi suplimentare de peste 6 miliarde EUR în 2018”.

Comisia a identificat 45 de noi bariere comerciale introduse în țări din afara UE în 2018, ajungându-se la un nivel record de 425 de măsuri în 59 de țări diferite, costând întreprinderile din UE miliarde euro în fiecare an.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, observă de altfel climatul ostil cu care se confruntă UE, printre țările-problemă numărându-se însă și SUA:

„În contextul complex care există astăzi, grevat de tot mai multe tensiuni comerciale și măsuri protecționiste, UE trebuie să continue să apere interesele întreprinderilor sale pe piețele mondiale. Asigurarea respectării regulilor comerciale existente are o importanță deosebită”

Comunicatul oficial al Comisiei Europene recunoaște, astfel, că ”Cel mai mare impact asupra exporturilor UE îl au măsurile introduse de China, S.U.A., India și Algeria. Ele implică 80% din totalul exporturilor UE afectate de măsuri noi și vizează in principal sectoarele oțelului, aluminiului și tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC)”.

Huawei - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Declarație: Uniunea Europeană refuză să respingă Huawei, în ciuda presiunii Statelor Unite

Cât despre rezultatele înlăturării acestor bariere, Comisia raportează succese cu alte țări, dar nu și cu SUA: ”Intervenind în strânsă colaborare cu statele membre ale UE și cu întreprinderile din UE în cadrul strategiei consolidate a UE de acces la piețe, Comisia a eliminat anul trecut 35 de bariere comerciale în, printre altele, China, Japonia, India și Rusia”.

Surprinzător, SUA, aliatul numărul unu al Europei, lipsește de pe lista țărilor cu care UE a putut să ajungă la o înțelegere, spre deosebire de alte state cu care UE poate negocia și ajunge la soluții!

Fluxul de știri
0