Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce probleme au discutat Sandu și Zelenski la Kiev - detalii

CC BY 4.0 / Офис Президента Украины / Встреча Президента Украины и Премьер-министра Республики Молдова
Встреча Президента Украины и Премьер-министра Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Sandu: Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Prim-ministrul Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski. În cadrul unei conferințe de presă, cei doi oficiali au vorbit despre evoluțiile viitoare ale relațiilor bilaterale dintre Moldova și Ucraina.

Una dintre chestiunile importante care a fost menționată de premierul moldovean, dar și de președintele ucrainean, este dorința de a institui o colaborare mai strânsă în sectorul economic și cel energetic.

Президент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами - Sputnik Moldova
Dodon l-a sunat pe Zelenski: Iată ce au convenit să facă în curând

În cadrul întrevederii a fost accentuată necesitatea stabilirii unui control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Totodată, a fost discutată posibilitatea ca cetățenii țărilor noastre să poată trece frontiera moldo-ucraineană doar cu pașaportul intern. Zelenski a subliniat că nu vede aici nicio problemă, ținând cont de legăturile strânse și chiar de rudenie dintre cetățenii celor două țări.

Totodată, Zelenski i-a asigurat pe ucrainenii care locuiesc în țara noastră de întreaga sa susținere, menționând importanța studierii limbii ucrainene în instituțiile de învățământ de profil din Moldova.

”Ucraina și Moldova nu sunt apropiate doar pe hartă”, a conchis el.

După cum a precizat anterior, răspunzând la o întrebare a reporterului Sputnik, Maia Sandu a abordat și problema râului Nistru.

”Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru”, a declarat ea în cadrul conferinței de presă.

Premierul a abordat în cadrul întrevederii cu președintele ucrainean și situația internă din Republica Moldova, menționând că acum o lună Moldova era un stat capturat. Sandu a vorbit despre necesitatea unor transformări urgente din interior și a accentuat că ”cea mai gravă problemă a Moldovei sunt instituțiile nefuncționale, moștenire a fostei guvernări”.

”Guvernul pe care îl construim acum trebuie să lucreze în interesul cetățenilor, să impună respect pentru drepturile omului și să creeze oportunități de creștere pentru oameni, nu implicarea în scheme de contrabandă, spălare de bani sau jefuirea întreprinderilor de stat”, a punctat premierul.

În urma întrevederii, Maia Sandu și-a exprimat convingerea că relațiile bilaterale dintre cele două țări se vor îmbunătăți și că vor fi  găsite cele mai favorabile soluții pentru cetățeni.

Fluxul de știri
0