Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce se destramă familiile în Moldova

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaVerighetă
Verighetă - Sputnik Moldova
Abonare
Există un șir de motive care stau la baza destrămării unor familii, în aparență fericite. Cu părere de rău, cel mai frecvent motiv este insuficiența banilor.

CHIȘINĂU, 9 iulie – Sputnik, Andrei Petric. Rutina și grijile cotidiene pot distruge uneori chiar și cele mai fericite familii. Cam astfel poate fi caracterizată astăzi situația multor familii moldovenești. Conform statisticii, în Moldova raportul anual dintre numărul căsătoriilor și cel al divorțurilor este, în medie de doi la unu.

Care este cauza certurilor și scandalurilor

Factorii principali care duc la destrămarea familiilor sunt insuficiența banilor, lipsa unei locuințe, traiul împreună cu părinții, precum și infidelitatea unuia dintre soți.

Развод - Sputnik Moldova
Societate
Cum să-i spun copilului că tatăl a plecat la o altă femeie

Potrivit sociologilor, cel mai des de lipsa banilor în familie se plâng femeile, iar acesta este un motiv pentru provocarea certurilor cu soțul. În aceste condiții, argumentul decisiv al soției este necesitatea de a-și întreține copiii, mai ales că nu orice reprezentantă a sexului frumos poate face față unei încercări cum ar fi lipsa banilor.

Criticile permanente, conflictele, umilirea soțului sunt acei factori care erodează instituția familiei.

Potrivit psihologilor, mai există un motiv care duce la distrugerea familiei: atunci când unul dintre soțul și soția încearcă să-l schimbe pe celălalt, să-l ”modeleze” după placul său. În cazul dat, în locul dragostei se instaurează treptat animozitatea, iar contabilitatea familiei și copiii devin singurii lianți care mai opresc familia de la o destrămare definitivă.

Munca peste hotare, o provocare pentru familie

Însă una dintre problemele principale care influențează asupra instituției familiei în Moldova este plecarea unuia dintre soți, pentru o perioadă îndelungată, la muncă peste hotare. În asemenea caz, susțin psihologii, sentimentele se pot atenua, iar relația dintre soți se va reduce la necesitatea asigurării materiale a familiei, nimic mai mult. La fel de des, unul dintre partenerii plecați în afara țării poate începe o relație cu o altă persoană, creând o nouă ”celulă a societății” departe de Patrie.

Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova
Sfatul avocatului: Cu cine rămân copiii minori după divorțul părinților

În discuția cu reporterul Sputnik Moldova privind principiile și valorile familiale, medicul androlog Adrian Sadovnic a spus că cuplul în formatul soț-soție încetează să mai existe în momentul în care în relațiile lor intervine o contabilizare excesivă.

„Funcțiile în familie, ale soțului și ale soției, trebuie să fie strict delimitate imediat, din momentul în care au început viața în doi. Bărbatul este cel care aduce bani în casă, el trebuie să-și bată capul cum să-și întrețină familia și din ce mijloace vor merge în vacanțe. Iar femeia trebuie, în primul rând, să aibă grijă de confortul căminului. Schematic vorbind, sarcina ei este să știe ce există și de ce mai este nevoie în casă”, a menționat Sadovnic.

Lipsa de atenție agravează problemele

Pare curios, însă pe vremuri în Moldova soții erau mult mai atenți unul față de celălalt decât în ziua de azi.

”Soții își deschideau sufletul unul altuia, erau parte din viața celuilalt. Acum chiar și cei care locuiesc sub același acoperiș sunt indiferenți unul față de altul”, a constatat interlocutorul.

Un alt aspect al problemelor de familie este implicarea rudelor, grija excesivă a părinților pentru fiica sau fiul care și-a format propria familie. Această implicare însă în viața tinerei familii trebuie să respecte binecunoscutul slogan al medicilor: „Să nu faci rău”.

Fluxul de știri
0