Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfatul avocatului: Cu cine rămân copiii minori după divorțul părinților

© Sputnik / OsmatescoIurie Mărgineanu
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Copiii ajung să sufere cel mai mult din cauza divorțului dintre părinți. Instanța de judecată decide cu cine va rămâne copilul minor ținând cont de niște criterii și circumstanțe speciale.
Sfatul avocatului: Cu cine rămân copiii minori după divorțul părinților

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocatul Iurie Mărgineanu a menționat că în Republica Moldova instanțele, în virtutea unei inerții mentale și culturale, decid în majoritatea covârșitoare de cazuri ca, în caz de divorț, copiii să locuiască cu mama. Excepție sunt situațiile în care femeia manifestă un comportament imoral, iar instanța decide că minorul trebuie să rămână în grija tatălui.

În cadrul procesului de divorț, soții pot prezenta instanței judecătorești un acord privind împărțirea bunurilor proprietate comună, plata pensiei de întreținere a copiilor, precum și determinarea părintelui împreună cu care vor locui copiii minori comuni.

Și totuși, ce drepturi are mama copilului minor după divorț în cazul în care ea manifestă un comportament adecvat, dar nu are o locuință întrucât aceasta a fost procurată de către soț înaintea căsătoriei lor?

"Copilul are dreptul să trăiască în acea casă până la majorat și dacă instanța decide că minorul rămâne cu mama la întreținere, atunci și ea are dreptul să locuiască acolo până când copilul nu va atinge vârsta majoratului", a explicat avocatul Iurie Mărgineanu.

Copiii minori care au atins vârsta de 14 ani decid de sine stătător cu care din părinți vor locui după divorț.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0