Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rusia ar putea susține integrarea europeană a Moldovei: Iată de ce

© Sputnik / Miroslav RotariDrapelul Republicii Moldova
Drapelul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, a spus în cadrul unui interviu la radio Sputnik Moldova că contradicțiile geopolitice din Moldova ar putea să dispară definitiv.

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Mai mulți experți se întreabă cât va dura alianța PSRM – ACUM și când vor apărea primele „fisuri”. Mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla, însă nu neapărat într-un viitor apropiat, susține Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice.

Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților  - Sputnik Moldova
Ce mesaj au transmis Rusiei Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților

„Evident, această alianță este temporară, pentru că a fost constituită pentru un scop comun: demontarea regimului. După aceasta se va acutiza iarăși chestiunea alegerii: apropierea de Uniunea Europeană sau de Federația Rusă. Contradicțiile vor apare, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând”, a menționat Juc.

Politologii pot aduce exemple când în diverse țări s-au creat și au activat cu succes alianțe pe care mulți le considerau neviabile și nefirești, spune expertul.

„De la bun început se tot vorbește că actuala alianță este una nefirească. Dar s-a dovedit că ea este posibilă, așa cum a fost în Franța în 1986 alianța dintre forțele de centru-stânga și cele de dreapta, care a durat trei ani. Să nu uităm însă că în Moldova intervine neapărat geopolitica”, a spus Juc.

Totodată, el a menționat că nu trebuie exclus nici acel scenariu, incredibil la prima vedere, cum ar fi înlăturarea definitivă a „tensiunii geopolitice” în Moldova.

„Dacă se va schimba viziunea Rusiei cu privire la soarta Moldovei, dacă Rusia va începe să agreeze mișcarea Moldovei spre UE, acest lucru va face să dispară multe contradicții. Iar acesta poate fi un scenariu destul de real, în cazul în care Moldova va deveni un ”cap de pod” pentru exportul mărfurilor din Federația Rusă în Uniunea Europeană”, a rezumat expertul.

Fluxul de știri
0