Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Franța: La Paris a fost anunțată „stare de urgenţă climatică”

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDParis, Franța
Paris, Franța - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Capitalei franceze a adoptat o declaraţie privind "starea de urgenţă climatică" la Paris, în cadrul luptei contra poluării şi schimbărilor climatice.

CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. "Stare de climă de urgență" a fost declarată pe 9 iulie la Paris de către consiliul ales al orașului, după ce capitala franceză a cunoscut un val de căldură fără precedent.

La fel ca multe orașe din întreaga lume, cum ar fi New York, Londra și Edinburgh, majoritatea consilierilor de la Paris au votat pentru "urgența climatică", a declarat adjunctul pentru mediu de la primăria din Paris, Célia Blauel.

​Pentru a combate poluarea și a proteja mediul, va fi creată o "academie de climă" pentru a "oferi tinerilor și voluntarilor pentru climă un loc participativ și educațional gratuit". Proiectul vizează formarea și sensibilizarea elevilor pe parcursul școlarizării, astfel încât aceștia să poată trece la "dezvoltarea proiectelor de mediu".

ONU - Sputnik Moldova
Expert ONU: Schimbările climatice vor fi dezastruoase pentru cei săraci

Se va forma, de asemenea, un grup interguvernamental de experți în domeniul evoluției, un "Giec parizian". Acesta va fi compus din experți, climatologi, planificatori urbani și sociologi care vor lua parte la elaborarea politicilor publice.

În plus, va fi stabilit un premiu internațional pentru mediu pentru programele de mediu care contribuie la îmbunătățirea climei și a biodiversității. Ceremonia de premiere va avea loc la data de 12 decembrie, aniversarea adoptării Acordului de la Paris.

Presupunând că actuala generație poate fi ultima care poate schimba clima, în tweetul său, primarul Parisului a subliniat că este un "moment istoric" și că acum este "timpul pentru acțiune concretă".

Fluxul de știri
0