CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Lumea așa cum o știm se va transforma din cauza schimbărilor climatice, iar cei săraci vor plăti prețul.
”Chiar dacă țintele curente ar fi atinse, zeci de milioane de oameni vor fi sărăciți, ajungându-se la migrație și foamete pe scară largă”, a spus Raportorul Special al Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului Philip Alston într-un raport făcut public recent.
”Schimbările climatice amenință să dea înapoi ultimii 50 de ani de progres în dezvoltare, sănătate globală și reducerea sărăciei”, a mai spus el. ”Ar putea împinge mai mult de 120 de milioane de oameni în sărăcie până în 2030 și va avea cel mai sever impact în țările sărace, în regiunile și în locurile în care trăiesc și muncesc oamenii săraci”, a adăugat Philip Alston.
Chiar și scenariul nerealist cel mai bun al încălzirii globale cu doar 1.5 grade Celsius până în 2100 va avea ca rezultat temperaturi extreme în multe regiuni și va lăsa populația dezavantajată în nesiguranță alimentară, venituri scăzute și condiții proaste de sănătate. Mulți vor avea de ales între foamete și migrație, se arată în raportul citat.
Acesta observă nedreptatea consecințelor încălzirii globale: în timp ce oamenii săraci sunt responsabili doar pentru o mică parte din încălzirea globală, tot ei vor purta sarcina dureroasă a schimbării climatice, având cea mai mică posibilitate de a se proteja.
”Riscăm un scenariu de tip apartheid climatic unde bogații plătesc pentru a scăpa de supraîncălzire, foamete și conflict, în timp ce restul lumii e lăsat să sufere”, a declarat Alston cu o sinceritate dezarmantă.
Drepturile la viață, la hrană, la locuință, la apă vor fi afectate dramatic, mai spune raportul amintit. Un impact a fel de important va fi și asupra democrației pentru că guvernele se vor strădui să facă față consecințelor și să își convingă populațiile să accepte transformările sociale și economice majore care se impun. ”Într-o asemenea situație, drepturile civile și politice vor fi foarte vulnerabile”, avertizează raportorul ONU.
”A menține cursul curent este rețeta catastrofei economice”, mai spune Alston, care critică statele că nu fac destul pentru a preveni dezastrul.
Raportorul atrage atenția asupra pericolului de a trece în mâini private problema schimbării climatice și de a oferi companiilor căutarea de soluții, el afirmând că bazarea pe eforturi în căutare de profit pe această temă va garanta violări masive ale drepturilor omului, cu cei bogați salvați și cu cei săraci lăsați în urmă:
”Dacă schimbările climatice sunt folosite pentru a justifica politicile pro-business și privatizările pe scară largă, exploatarea resurselor naturale și încălzirea globală vor fi accelerate mai degrabă decât prevenite”, este semnalul de alarmă tras de raportor.
În contextul în care știrile despre episoade dramatice de vreme extremă și despre consecințele lor nefaste ajung tot mai des la cunoștința publicului, avertismentele raportorului special al ONU reprezintă un adevărat semnal de alarmă privind viitorul omenirii.