Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații se întrunesc în ședință: Vor să-l demită pe Harunjen

© Sputnik / Мирослав РотарьЭдуард Харунжен
Эдуард Харунжен  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Deputații se întrunesc astăzi în ședință pentru a discuta o singură chestiune: cea cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de procuror general a lui Eduard Harunjen.

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se va întruni astăzi în ședință pentru a discuta și vota un singur document - proiectul de hotărâre cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de procuror general a lui Eduard Harunjen. Autorii proiectului sunt deputații din coaliția majoritară PSRM – ACUM Vladimir Țurcan, Vasile Bolea, Sergiu Litvinenco și Igor Grosu.

În ajun, președintele țării Igor Dodon a declarat că Parlamentul Republicii Moldova se va convoca astăzi, 9 iulie, în ședință pentru a iniția procedura de demisie a procurorului general.

”Conform legislației Republicii Moldova, imediat după efectuarea procedurilor pe dimensiunea legislativă, voi fi gata să semnez decretul de demisie a Procurorului General”, a spus Dodon.

Președintele a amintit că de mai bine de o lună, împreună cu toată societatea, cu conducerea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, i-a cerut lui Harunjen să-și depună demisia de onoare.

Eduard Harunjen  - Sputnik Moldova
Politică
Urmează demiterea procurorului general Harunjen? – Declarațiile Maiei Sandu - Video

”Spre deosebire de alți demnitari de stat de rang înalt, procurorul general actual, instalat în funcție cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate, așa și nu a avut curajul să plece. Chiar de la momentul numirii sale în funcție am contestat modul în care Harunjen a devenit Procuror General”, a menționat șeful statului.

Și ministrul de Interne, Andrei Năstase, a solicitat președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) convocarea unei ședințe pentru a pune în discuție demersurile sale legate de activitatea Procuraturii în general și a lui Eduard Harunjen, în special.

”Consiliul Superior al Procurorilor să pună în discuție subiectele expuse în sesizare, să dispună înregistrarea sesizări împotriva Procurorului General în Registrul nr.1 al CSP și să desemneze în conformitate cu art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală și art.34 alin.(5) din Legea cu privire la Procuratură un procuror sau un grup de procurori care să examineze plângerea și să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă”, a menționat ministrul de Interne.

Reieșind din caracterul excepțional al subiectului, ministrul a solicitat ca ședința CSP să fie mediatizată, inclusiv cu prezența reprezentanților presei în sală.

”Recunoașterea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a Declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ”, a declarat Năstase.

Ministrul de interne a mai solicitat audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM.

Năstase a declarat că ședința CSP a fost anunțată pentru marți, 9 iulie, la ora 10:00.

De cealaltă parte, CSP anunță în această dimineață într-un comunicat de presă că această ședință nu va avea loc.

Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Societate
Va demisiona sau nu Harunjen: Iată ce a declarat – Detalii

„În contextul informațiilor lansate în spațiul mediatic de către domnul Andrei Năstase, ministru de Interne, privind derularea unei ședințe extraordinare a Consiliului Superior al Procurorilor, venim cu precizarea că pentru data de 09.07.2019 nu a fost preconizată și nici convocată o ședință în plen”, se menționează în textul emis de CSP.

Consiliul Superior al Procurorilor precizează că este un organ independent, parte a autorității judecătorești, statutul și mandatul căruia sunt reglementate de Constituție, fiind a priori exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice.

Fluxul de știri
0