Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficial: Salariul mediu în Moldova și în țările vecine

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vedeți în infograficul Sputnik care este câștigul mediu al salariaților din Moldova și câți bani iau cei din Ucraina și România.

Cele mai bine plătite profesii în Moldova, România și Ucraina sunt din domeniul IT și comunicații, din sectoarele bancar, finanțe și energetică. Anume angajații din aceste sfere au cele mai mari salarii în toate cele trei țări. Vedeți în infograficul Sputnik Moldova cât câștigă medicii și profesorii și cât de mult diferă salariile în regiune.

Bani  - Sputnik Moldova
Politică
Șefi de direcții cu salarii exorbitante: Ridică 100 000 de lei pe lună - Iată cine sunt

Ar mai fi de menționat că salariul minim în Moldova este cel mai mic printre țările Europei de Est. În mai 2019 acesta a fost majorat cu 165 de lei, constituind astfel 2775 de lei pe lună (aproximativ 150 de dolari potrivit cursului de schimb al Băncii Naționale).

Potrivit datelor Eurostat, în România salariul minim constituie 446 de euro, în Polonia – 523 de euro, în Cehia și Slovacia – în jur de 520 de euro, în Croația – 505 euro, iar în Ungaria – 464 de euro.

În 22 de țări dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene valoarea salariului minim este stabilită prin lege. Doar Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu agreează o astfel de practică.

Salariul minim în Ucraina a fost stabilit în mărime de 4173 de hrivne sau aproximativ 142 de euro.

Fluxul de știri
0