Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, în pragul unei catastrofe ecologice: Ce ne așteaptă peste zece ani

© Sputnik / Miroslav RotariEvgheni Camenscic și Gabriela Isac
Evgheni Camenscic și Gabriela Isac - Sputnik Moldova
Abonare
Pungile din plastic sufocă mediul înconjurător. Activiștii ecologiști din țara noastră avertizează: Dacă autoritățile nu vor întreprinde o serie de măsuri concrete, atunci peste zece ani vom asista la o catastrofă ecologică.
Moldova, în pragul unei catastrofe ecologice: Ce ne așteaptă peste zece ani

Pungile din plastic sunt aruncate de către oameni din ignoranță și lipsă de cultură. Plasticul este peste tot: în sol, în apă, de-a lungul drumurilor și chiar pe copaci. Totodată, urmările unei astfel de atitudini față de ecologie sunt extrem de periculoase, afirmă reprezentanții mișcării Extinction Rebellion Moldova.

"Este o problemă foarte mare. Dacă continuăm în acest ritm, atunci în zece ani țara noastră va deveni o groapă de gunoi. În primul rând oamenii trebuie să realizeze că substanțele din care sunt compuse pungile din plastic au un impact negativ asupra sănătății. Faptul că aceste pungi oferă un aspect estetic urât mediului încinjurător este doar o problemă pe care o văd oamenii din exterior, de fapt, situația este mult mai îngrijorătoare. Cea mai bună soluție este să înlocuim pungile din plastic și să le utilizăm pe acele din pânză", a spus Gabriela Isac.

Открытие Президентского центра Бориса Ельцина в Екатеринбурге - Sputnik Moldova
Societate
Noul an începe cu restricții: De astăzi, moldovenii nu mai pot folosi acest produs

Începând cu anului 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic de unică folosință este interzisă în unitățile de comerț cu amănuntul din Republica Moldova. Însă deocamdată nu este pusă în aplicare această lege, iar omenii suferă de pe acum și vor mai continua și în viitor să resimtă consecințele utilizării plasticului.

"Această lege nu prevede sancțiuni pentru comercializarea pungilor din plastic. Recent, am venit cu propuneri de modificare a legii. Avem și susținerea unor oameni din Legislativ, care sperăm să ne ofere suportul pentru a aduce schimbări esențiale la acest capitol", a subliniat activistul civic Evghenii Camenscic.

Obiectele din plastic care nu sunt reciclabile constituie o sursă enormă de deșeuri periculoase. La procesare, plasticul emană gaze toxice, iar perioada de descompunere a obiectelor din plastic oscilează între 100 și 400 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0