Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul an începe cu restricții: De astăzi, moldovenii nu mai pot folosi acest produs

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaОткрытие Президентского центра Бориса Ельцина в Екатеринбурге
Открытие Президентского центра Бориса Ельцина в Екатеринбурге - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 ianuarie au intrat în vigoare modificările legislative prin care a fost interzisă comercializarea pungilor de plastic de unică folosință. Cei care vor încălca legea riscă amenzi usturătoare.

CHIȘINĂU, 1 ian – Sputnik. Începând cu anului 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic de unică folosință este interzisă în unităţile de comerț cu amănuntul din Republica Moldova.

În prima etapă, din 1 ianuarie 2019, este interzisă utilizarea și comercializarea pungilor din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Totodată, din 1 ianuarie 2021, va fi interzisă și utilizarea pungilor din plastic foarte subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
O nouă interdicție în Moldova, aprobată de Parlament - detalii

Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020.

Ce riscă cei care vor încălca legea

Potrivit unei legi privind reducerea poluării, adoptată de deputații moldoveni, va fi interzisă de asemenea utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic. Astfel, din 1 ianuarie 2021, în Moldova va fi interzisă utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi bețișoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile. Drept alternativă va servi vesela de unică folosință din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, amidon sau altă materie biodegradabilă.

Încălcarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amendă de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice sau de până la 12 mii de lei pentru persoanele juridice.

Europa, fără articole din plastic de unică folosință

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie 2018, Parlamentul European a decis interzicerea totală a folosirii și comercializării articolelor din plastic de unică folosință în spațiul comunitar. Interdicția va intra în vigoare în anul 2021.

Totodată, pentru articolele la care deocamdată nu există o alternativă, statele membre vor fi obligate să reducă consumul până în 2025, cu cel puţin 25%. Tot până atunci, recipientele de plastic vor trebui reciclate în proporţie de 90%.

Fluxul de știri
0