Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Misterul furtului de la „Moldova Agroindbank”: Învinuiri între Poliție și bancă

© Sputnik / Евгений ПанасенкоMoldova-Agroindbank
Moldova-Agroindbank - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția declară că banca la care a fost dată spargerea era slab securizată. În replică, „Moldova Agroindbank” susține că „dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate”, iar compania care-i asigură paza este licențiată de MAI.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) constată că la filiala din Sectorul Buiucani a „Moldova Agroindbank”, la care a fost dată spargerea în noaptea spre 6 iulie, „nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea fapte”.

Вор - Sputnik Moldova
Societate
Cine sunt cei care au dat spargerea la „Moldova Agroindbank” - Detalii noi

Această vulnerabilitate, potrivit MAI, „relevă absența totală a unei preocupări din partea entității comerciale, dar și a instituțiilor responsabile pentru implementarea standardelor de siguranță în sistemul financiar-bancar”.  

„În acest sens, ne vom adresa instituțiilor abilitate ale statului în vederea înăspririi urgente a cadrului normativ cu privire la sistemele de securitate utilizate de băncile comerciale din Republica Moldova, inclusiv pentru a evita repetarea unor fapte similare”, se mai arată în comunicatul MAI.

Din primele cercetări efectuate de Poliție, „rezultă că fapta a fost plănuită cu mult timp înainte de comiterea acesteia”, mai anunță Ministerul de Interne.

Potrivit anunțului oficial al Poliției, 31 de persoane au fost păgubite în urma spargerii, suma prejudiciului depășind 29 de milioane de lei. „Moldova Agroindbank”, la rândul său, a declarat că „este prematur să facem referire la o sumă exactă a pagubelor”. 

Replica „Moldova Agroindbank”

„Banca dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate, inclusiv în sucursala Chişinău-Buiucani. Standardele şi cerinţele de securitate au fost integral respectate, fapt cunoscut şi de organele de drept”, susține „Moldova Agroindbank” într-un comunicat de presă difuzat luni, 8 iulie.

„Serviciile de securitate contractate de bancă şi prestate de o companie licenţiată de Ministerul Afacerilor Interne corespund standardelor impuse în condiţiile de licenţiere”, precizează banca.

„Învinuirea adusă băncii precum că ar demonstra „absenţă totală a unei preocupări (...) pentru implementarea standardelor de siguranţă în sistemul financiar bancar” nu corespunde realităţii. Banca îşi respectă cu stricteţe obligaţia de a se conforma standardelor existente în domeniu, iar licenţa acordată de Ministerul Afacerilor Interne companiei care prestează serviciile de securitate reconfirmă acest fapt”, subliniază „Moldova Agroindbank”.

Dosar penal pentru furt

Hoții, trei indivizi cu cagule pe cap, încă nu au fost identificați. Pe acest fapt a fost inițiată o cauză penală în baza Articolului 186, alineat 5 din Codul Penal: „Furt în proporții deosebit de mari”.

casă de schimb valutar lei - Sputnik Moldova
Șapte sfaturi de la foști hoți despre cum să-ți ferești casa de jaf

Potrivit Poliției, făptașii au pătruns în incinta băncii „prin tăierea gratiilor de la geam și forțarea acestora, precum și prin deteriorarea lacătului” de la camera specială de păstrare, după care, prin forțarea lacătelor, au sustras din conținutul casetelor individuale bani și alte bunuri.

Moldova Agroindbank" precizează că hoții au deconectat clădirea „de la reţeaua electrică, distrugând sistemul de alarmă şi deteriorând o parte din camerele video”.

Fluxul de știri
0