Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu a demisionat și acuză Partidul Democrat – Foto

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Maia Sandu a depus astăzi cererea de demisie din funcția de parlamentar. Cererea a fost prezentată președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și șefului statului Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Maia Sandu afirmă că din cauza sistemului electoral mixt, implementat de către Partidul Democrat, parlamentul va avea mai puțin de 101 deputați, dat fiind că ea și alți colegi de-ai ei renunță la mandatul de deputat după ce au devenit membri ai guvernului.

Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților  - Sputnik Moldova
Ce mesaj au transmis Rusiei Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților

"Din păcate, din cauza sistemului mixt prost gândit și prost implementat de PD, Parlamentul va avea, pentru o perioadă de câteva luni, mai puțin de 101 deputați așa cum prevede Constituția. Și asta se întâmplă din cauza lipsei totale de responsabilitate a PD-ului, dar și a dorinței bolnave de putere a lui Plahotniuc. Când a impus sistemul mixt, PD s-a gândit la un singur lucru - cum să se mențină la putere împotriva dorinței cetățenilor. Pentru ei nu a contat că în cei 4 ani de mandat al Parlamentului actual vor avea loc permanent alegeri în circumscripții, nu a contat că aceste alegeri vor costa bugetul zeci de milioane de lei (doar pentru circumscripția din diaspora europeană vor trebui alocate câteva milioane de lei), nu a contat că diaspora va fi subreprezentată. Pentru PD nu au contat cetățenii. Însă, în pofida tuturor șiretlicurilor, poporul i-a pedepsit și i-a alungat de la putere", a scris premierul pe contul ei de Facebook.

Maia Sandu anunță că actuala guvernare va reveni la sistemul electoral proporțional, în care scrutinul se desfășoară într-o singură circumscripție națională.

"Desigur, așa cum am promis, în curând vom anula sistemul mixt, vom reveni la sistemul proporțional pe care-l vom îmbunătăți semnificativ, inclusiv prin facilitarea votului în diasporă", scrie ea pa Facebook.

Premierul le-a făcut o promisiune și alegătorilor ei din diasporă.

"Cetățenilor din diasporă, care mi-au acordat votul și m-au sprijinit printr-o mobilizare exemplară, le promit că voi face tot ce pot pentru a îmbunătăți viața oamenilor aici, acasă, dar și a celor care domiciliază în afara țării. Vă mulțumesc pentru încredere!", a punctat Maia Sandu.

Fluxul de știri
0