Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Revoltător: Iată ce le spun unii angajatori femeilor cu copii mici

© Sputnik / OsmatescoInga Chistruga - Sînchevici
Inga Chistruga - Sînchevici - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice a lansat studiul „Mamele cu copii de vârstă preșcolară: între serviciu și obligațiuni familiale”. Statisticile sunt de-a dreptul îngrijorătoare.
Studiu revoltător: Iată ce le spun unii angajatorii femeilor cu copii mici

Studiul „Mamele cu copii de vârstă preșcolară: între serviciu și obligațiuni familiale” abordează tema reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie. Acesta a fost realizat în perioada februarie-martie curent, fiind intervievate 1047 de mămici din municipiul Chișinău, care au copii de vârstă preșcolară.

Врач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов - Sputnik Moldova
Societate
Important. Indemnizații mai mari la nașterea copiilor

Majoritatea participantelor la studiu spun că își doresc să revină în câmpul muncii până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului. Motivul principal care le determină să revină cât mai curând la muncă este necesitatea de a câștiga bani.

Totuși, revenind la serviciu ele se confruntă cu o multitudine de probleme. Femeile trebuie să-și ia uneori concediu medical pentru a sta acasă cu copilul dacă acesta s-a îmbolnăvit. Unii angajatori se arată deranjați de acest fapt. În urma studiului efectuat s-a constat că o femeie a stat acasă cu copilul aproximativ 14 zile pe parcursul întregului an.

''Unii angajatori le spun direct: vrei să revii în câmpul muncii atunci angajează o bonă sau stai cu copilul acasă. Astfel, 49,5% din femeile participante la studiu au spus că au fost nevoite să meargă la lucru, în loc să-și ia concediul medical pentru a sta acasă cu copiii", a subliniat Inga Chistruga-Sînchevici.

Amintim că din 1 iulie 2019 părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului dar decid să se încadrează în câmpul muncii, primesc și indemnizația, și salariul.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului este realizat opțional, și anume:

  • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia, în cuantum de 60% - pentru primul an și în cuantum de 30 % - pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani - până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

Mai multe informații despre problemele identificate în urma studiului „Mamele cu copii de vârstă preșcolară: între serviciu și obligațiuni familiale” aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0