Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Important. Indemnizații mai mari la nașterea copiilor

© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Accesați arhiva multimediaВрач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов
Врач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat majorarea indemnizațiilor pentru copii. Aceasta va fi stabilită în funcție de necesitățile minime necesare la nașterea unui copilul.

CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri proiectul legii privind prestațiile sociale pentru copii.

Potrivit Ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, proiectul prevede stabilirea indemnizației unice la naștere a copilului în cuantum egal cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului calculată pentru anul precedent.

”Acest indicator a fost elaborat și calculat cu suportul Academiei de Științe a Moldovei și constituie 5300 de lei. Prin urmare, după intrarea în vigoare a Legii, îndemnizația unică la nașterea copilului va fi uniformizată. Majorată cu 2200 de lei la nașterea primului copil și cu 1900 de lei la nașterea următorilor copii, costul majorării constituind 90,8 milioane de lei”, a declarat Grigoraș.

Обряд крещения младенца в храме Святителя Николая Чудотворца во Владивостоке - Sputnik Moldova
Mitropolitul Vladimir: naşteţi copii, apăraţi valorile familiei

Totodată, proiectul prevede extinderea cu șase luni a perioadei de acordare a îndemnizației pentru întreținerea copilului în cazul persoanelor neasigurate, adică până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani în loc de un an și jumătate cum a fost până acum.

Autorii proiectului propun și un nou tip de prestație pentru familiile în care se nasc gemeni sau mai muți copii născuți dintr-o singură sarcină. Este vorba de o îndemnizație lunară pentru creșterea copiilor până la vârsta de 3 ani care va constitui 270 de lei lunar, ceea ce constituie 50 la sută din mărimea îndemnizației lunare pentru îngrijirea copilului în cazul persoanelor neasigurate.

Totodată, copiii rămași temporar fără ocrotire părintească plasați sub tutelă sau curatelă, potrivit proiectului, vor putea beneficia de dreptul la îndemnizația lunară la fel ca și cei rămași fără ocrotire părintească, având în vedere că necesitățile acestora sunt identice.

Proiectul vine să contribuie la implementarea Strategiei Demografice a țării. Conform datelor Ministerului Sănătății Dinamica se atestă o dinamică negativă a numărului de copii născuți vii în anii 2009-2015. Astfel în anul 2009 s-au născut 40801 copii; în 2014 — 38624 iar în anul 2015 — 38592 de copii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0