Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Inevitabil: Moldovenii vor plăti mai scump pentru gaz și lumină

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Membrii Consiliului de Administrație al ANRE au discutat cu reprezentanții Misiunii FMI despre ajustarea tarifelor la energia electrică și la gazele naturale, pentru consumatorii finali.

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Tarifele la energia electrică și gazele naturale vor fi majorate. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu reprezentanții Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) care se află într-o vizită de lucru la Chișinău.

Principalul subiect de pe agendă a fost ajustarea tarifelor la energia electrică și la gazele naturale, dar și impactul acestor modificări asupra consumatorilor finali. Părțile au convenit că acest proces urmează să fie transparent și să corespundă prevederilor legale.

Un metru cub de gaze naturale costă 4,70 de lei pentru un consum de până la 30 de metri cubi. Un metru cub de gaze naturale după un consum de 30 de metri cubi costă 4,89 de lei.

Vadim Brânzan - Sputnik Moldova
Ministrul Economiei: Tarifele la gazele naturale trebuiau majorate încă din martie 2018

În prezent, clienții Gas Natural Fenosa plătesc pentru un kilowatt/oră (kW/h) 1,79 de lei.

O echipă de experţi ai FMI, condusă de Ruben Atoyan, se va afla într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 26 iunie – 10 iulie.

Pe parcursul vizitei, misiunea are întrevederi cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

Fluxul de știri
0