Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul Economiei: Tarifele la gazele naturale trebuiau majorate încă din martie 2018

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Brânzan
Vadim Brânzan - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, a declarat astăzi că tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor finali din Moldova trebuiau să fie majorate încă în primăvara anului 2018.

CHIȘINĂU, 27 iun – Sputnik. Ministrul Economiei și Infrastructurii în Guvernul condus de Maia Sandu a anunțat astăzi, 27 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, că tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor finali din Moldova trebuiau să fie majorate încă în primăvara anului 2018.

Vadim Brânzan susține că aceste tarife nu au fost majorate ”din cauza implicării politicului în economie”.

”Problema pe care am moștenit-o de la precedenta guvernare, este cea legată de tarifele la gazul natural. Din cauza implicării politicului în economie, a urmat o menținere artificială a tarifelor pe parcursul ultimilor ani. Vă dau un exemplu: martie 2018, atunci când trebuia de majorat tarifele la gazul natural din cauză că a crescut prețul de achiziție de la Gazprom”, a declarat Brânzan.

Ministrul susține că, în loc să fie mărite tarifele la gazul natural livrat consumatorilor finali, în martie 2018 acestea au fost micșorate. Acum, potrivit lui Brânzan, Guvernul trebuie să recurgă la majorare de tarife pentru că nu mai există surse pentru a compensa diferența de tarif pentru consumator și prețul de achiziție.

Газ - Sputnik Moldova
Tariful la gaz în Moldova ar putea crește cu 35 de procente

”În loc să mărească tarifele, să le ajusteze la realitatea de atunci, prețul a fost chiar micșorat, argumentul fiind că există o pernă de economii pe care le putem folosi. Acum ei au plecat și ne-au lăsat nouă problema, că vine Moldovagaz și zice că perna asta se termină degrabă și noi trebuie să rezolvăm problema tarifelor. Noi lucrăm cu Moldovagaz, cu Gazprom, partenerii de dezvoltare, pentru a identifica planul A, planul B, planul C, pentru anul care vine”, a menționat Brânzan.

Ministrul moldovean al Economiei a amintit că acordul cu concernul rus Gazprom expiră la sfârșitul acestui an.

”Noi trebuie să găsim o modalitate de a aduce gaze în Moldova, până când gazoductul Iași-Chișinău va fi dat în exploatare. Problema tarifului a existat încă în 2018. Ea a fost artificial ținută sub capac din cauza politicului”, a reiterat Brânzan.  

Ministrul a declarat că dacă Guvernul nu va reuși să semneze din 2020 un nou contract cu Gazprom, atunci Chișinăul va negocia cu rușii extinderea vechiului acord pe o perioadă de încă doi ani.

Fluxul de știri
0