Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O nouă demisie de rezonanță. Cine este următorul

© Sputnik / OsmatescoRodica Ciubotaru
Rodica Ciubotaru - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală rămâne fără conducere, după ce președinte și vicepreședintele și-a depus mandatul de membru al CEC.

CHIȘINĂU, 4 iul – Sputnik. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Ciubotaru, și-a depus astăzi, 4 iulie, mandatul de membru al CEC.

Cibotaru și-a motivat cererea de demisie prin ultimele modificări pe care le-a făcut Parlamentul la legislația electorală.

”Ultimele tentative de modificare a legislației electorale atentează la independența exercitării mandatului de membru al Comisiei și subminează autoritatea instituției electorale”, a menționat Ciubotaru.

Potrivit lui Ciubotaru, aceste modificări în legislație ar putea duce la pierderea credibilității în procesul electoral și dezorientarea alegătorului.

”În acest fel, cetățeanul poate conchide, corect sau incorect, că procesul electoral este doar un instrument cu care operează cei care sunt la putere și că votul său nu mai este un element esențial al democrației”, a declarat membrul CEC.

Ciubotaru susține că pleacă din funcție fără regrete și remușcări.

Алина Руссу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alina Russu și-a depus cererea de demisie din funcția de membru și președinte al CEC

”Am ferma convingere că, indiferent de circumstanțe, echipa CEC își va onora cu demnitate misiunea nobilă de a crea condiții pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în țara noastră”, a declarat Ciubotaru.

Parlamentul urmează să ia act de cererea de demisie depusă de Rodica Ciubotaru.

Acum două zile, și președintele CEC, Alina Russu, a anunțat că își depune mandatul de membru al CEC. Pe data de 28 iunie, un al membru al CEC, Iurie Ciocan, și-a prezentat cererea de demisie. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a adoptat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectele de hotărâre cu privire la încetarea calității de membru al CEC a Alinei Russu și al lui Iurie Ciocan. Același lucru urmează să se întâmple și în cazul Rodicăi Ciubotaru, după care plenul Parlamentului va lua act de aceste demisii.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Fluxul de știri
0