Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alina Russu și-a depus cererea de demisie din funcția de membru și președinte al CEC

© Sputnik / Miroslav RotariАлина Руссу
Алина Руссу - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Alina Russu a depus în această dimineață în Parlament cererea de demisie din funcția de membru al CEC. Președintele CEC a vorbit în exclusivitate pentru Sputnik despre motivele demisiei sale.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, și-a depus astăzi, 2 iulie, la Parlament, cererea de demisie din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Informația a fost confirmată în exclusivitate pentru Sputnik Moldova chiar de Alina Russu.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Exclusiv: Republica Moldova se pregătește din nou de alegeri

Președintele CEC a declarat pentru Sputnik că drept motiv al demisiei sale sunt ultimele modificări operate la Codul Electoral al Republicii Moldova.

”În condițiile statului de drept este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative”, a declarat Russu.

Potrivit președintelui CEC, ”implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare”.

Alina Russu a mai declarat că decizia de a demisiona din funcția de membru al CEC nu a fost una simplă, însă una asumată și pe deplin responsabilă.

Alina Russu a fost numită de Parlament în funcția de membru al CEC pe data de 17 iunie 2016. Zece zile mai târziu, pe data de 27 iunie, candidatura Alinei Russu a fost votată de șase membri CEC pentru funcția de președinte al CEC. În funcția de vicepreședinte al CEC a fost aleasă Rodica Ciubotaru, iar Veaceslav Agrigorae – în calitate de secretar al CEC.

Parlamentul urmează să ia act de cererea de demisie prezentată de Alina Russu.

Pe data de 28 iunie, un al membru al CEC, Iurie Ciocan, și-a prezentat cererea de demisie.

Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia. 

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de 5 ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Fluxul de știri
0