Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Muzica nu are hotare: Melodii azere, interpretate la nai de Moscovici

Abonare
Artistul poporului din Moldova Constantin Moscovici a interpretat la Baku muzică azeră la naiul moldovenesc: urmăriți videoclipul.

Artistul poporului din Moldova, renumitul naist Constantin Moscovici, este autorul albumului muzical „Antologia muzicii azere la nai moldovenesc”, în care au fost incluse 14 compoziții, menționează Sputnik Azerbaidjan.

Propunerea de a înregistra o antologie a muzicii azere, interpretate la nai, a venit din partea președintelui Congresului Azerilor din Moldova, Vugar Novruzov, artistul având cu acesta o relație de prietenie de peste 35 de ani. Prima compoziție înregistrată - „Sən gəlməz oldun” („Tu nu ai venit”) - a fost ca un punct de plecare pentru Moscovici.

Studiind muzica azeră, naistul a descoperit cultura acestei țării, fiecare compoziție reprezentând pentru el o moștenire culturală aparte a poporului azer.

„Am rugat să-mi fie tradus sensul unor cântece, ca să pot pătrunde în lumea acestei muzici și în epoca în care a fost creată. Mai mult decât atât, eu nu am urmărit scopul să interpretez aceste compoziții așa cum o face un muzicant azer. Tot farmecul constă anume în modul meu de interpretare și în felul în care am reușit să redau melismele care uneori este imposibil să fie interpretate”, a spus Moscovici.

Constantin Moscovici - Sputnik Moldova
Renumitul naist moldovean Constantin Moscovici, decorat în Belarus

În cele din urmă, a apărut un album în care se împletesc prin muzică două culturi pentru care nu există nici frontiere, nici religii, nici naționalități, afirmă convins naistul moldovean.

De altfel, naiul moldovenesc se aseamănă cu instrumentul muzical de suflat azer tulum.

Moscovici este, totodată, un virtuoz care interpretează la nai melodii de muzică clasică, jazz, de estradă. Una dintre ultimele sale realizări este albumul „Antologia muzicii latine”, care va fi prezentat publicului larg în luna august. Iar în septembrie muzicianul preconizează să lanseze albumul „Antologia muzicii turce”.

Urmăriți videoclipul în care Constantin Moscovici, artist al poporului din Moldova, laureat al concursurilor internaționale, interpretează cunoscutul cântec azer „Sən gəlməz oldun” („Tu nu ai venit”).

Fluxul de știri
0