Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zi decisivă: Parlamentul European își alege astăzi președintele

© AFP 2024 / FREDERICK FLORINParlamentul european
Parlamentul european - Sputnik Moldova
Abonare
După zbaterile din ultimele trei zile pentru primele patru posturi de top ale UE, astăzi se dă votul pentru președintele Parlamentului European, pe fondul nemulțumirilor față de deciziile de iei.

BRUXELLES, 3 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Nominalizările de ieri seară pentru primele patru funcții de vârf ale Uniunii Europene au reușit să provoace confuzie și nemulțumire, iar acest lucru se va reflecta în votul de astăzi pentru președintele Parlamentului European.

UE - Sputnik Moldova
Macron: Eșecul de a alege șefii UE, efectul diviziunilor din cadrul blocului comunitar

Toate regulile stabilite anterior au fost încălcate, iar sistemul Spitzenkandidat care mai avea o legătură cu alegerile, deci cu democrația, a fost aruncat la coș, spre nemulțumirea europarlamentarilor din grupurile politice mari care au văzut că deciziile în Europa se iau în spatele ușilor închise, iar nu pe baza alegerilor.

Există patru candidați pentru președinția Parlamentului European: Ska Keller (Germani, Grupul Verzilor), Sira Rego (Spania, Grupul Stângii Europene Unite și cel al Stângii Verzi Noridce), David-Maria Sassoli (Italia, Grupul Socialiștilor) și Jan Zahradil (Cehia, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni).

Ca un făcut, a dispărut de pe listă bulgarul Sergei Stanișev, liderul Partidului Socialiștilor Europeni, deși liderii UE l-au menționat expres ieri ca fiind preferatul lor. De asemenea, lipsește un reprezentant al popularilor, ceea ce naște semne de întrebare dat fiind că PPE este, totuși, cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Votul pentru președintele PE are loc chiar acum la Strasbourg și, pentru a fi desemnat un câștigător, este nevoie de o majoritate simplă de 50 la sută plus unu.

Fluxul de știri
0