Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Macron: Eșecul de a alege șefii UE, efectul diviziunilor din cadrul blocului comunitar

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaUE
UE - Sputnik Moldova
Abonare
Declarația lui Macron a venit după suspendarea Summit-ului european ca urmare a eșecului șefilor de stat și de guvern de a se pune de acord cine ar trebui să ocupe posturile de top ale Uniunii.

BRUXELLES, 1 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat că eșecul negocierilor în a alege șefii Uniunii reflectă ”dezacordurile politice dintre state”, scrie Sputnik în ediția de limbă engleză.

Frans Timmermans - Sputnik Moldova
Politică
Summitul UE: După candidatul PPE, și socialistul Timmermans riscă să fie scos din cursă

”Am încheiat astăzi cu un eșec, este o imagine foarte proastă și pentru Consiliu, și pentru Europa. E clar că acest eșec se datorează câteodată unor ambiții personale”, a spus Macron jurnaliștilor.

El și-a exprimat speranța că un acord relevant va fi încheiat marți, spunând că ”știm cine sunt candidații credibili pentru posturile europene de top”.

Premierul croat Andrej Plenkovic a subliniat din partea sa că ”totul este deschis” în procesul alegerii candidaților pentru funcțiile de vârf ale Uniunii.

Remarcile au fost făcute după ce președintele actual al Consiliului, Donald Tusk, a suspendat întâlnirea liderilor UE și a reprogramat-o pentru marți, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Tusk, Preben Aamann.

”Tusk președintele Consiliului European suspendă întâlnirea și amână întâlnirea pentru mâine la 11.00” (12.00, ora României), a scris Aamann pe Twitter.

European Council President Donald Tusk  - Sputnik Moldova
Tusk a suspendat Summit-ul UE pentru consultări bilaterale asupra candidaturilor

Liderii UE și-au bătut capul cine ar trebui să ocupe pozițiile de vârf ale Uniunii după alegerile pentru Parlamentul European care au avut loc la finele lunii mai.

Sursele au spus că liderii UE l-au luat în calcul pe Frans Timmermans ca și candidat potențial la președinția Comisiei, politicianul olandez fiind acum prim-vicepreședintele instituției.

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, din Danemarca, a fost propusă ca potențial prim-vicepreședinte al Comisiei, iar economistul bulgar Kristalina Georgieva de la Banca Mondială a fost menționată ca șef posibil al Consiliului European.

 

Fluxul de știri
0