Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil: Nu o să-ți vină să crezi ce a putut să facă un individ de 17 mii de ori

© Sputnik / Miroslav RotariСкорая помощь
Скорая помощь  - Sputnik Moldova
Abonare
Așa ceva nu ai mai văzut: În doar jumătate de an, o persoană a sunat la numărul de urgență 112 de aproape 17 mii de ori. Toate aceste apeluri nu au vizat urgențe.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Peste 60 de procente dintre apelurile la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, în prima jumătate a anului 2019, nu au fost urgențe.

Potrivit informațiilor furnizate de responsabilii din cadrul instituției, campioană este o persoană care a sunat de 16 660 de ori de la începutul anului, de pe un număr IMEI.

”Unii oamenii solicită sau vor să ofere diverse informații, care nu sunt de competenţa Serviciului de urgenţă 112, alții apelează abuziv, repetativ sau involuntar”, susțin responsabilii.

Potrivit lor, și preluarea apelurilor la numărul unic de urgenţă este îngreunată de procesarea apelurilor făcute involuntar la numărul de urgenţă. Spre exemplu, un telefon introdus în buzunar sau aruncat în poşetă, fără a fi blocată tastatura acestuia. Procedura prevede că, în astfel de situaţii, operatorii 112 sunt obligaţi să asculte apelul preluat timp de 15-20 de secunde, chiar dacă de la celălalt capăt al firului nu se aude niciun sunet, apoi să reapeleze de două ori numărul de pe care s-a efectuat apelul. Pentru un astfel de apel involuntar și care nu este efectiv o urgență reală se pierde timpul vital.

Serviciul 112  - Sputnik Moldova
Societate
Până la sfârșitul anului, Serviciul 112 se va extinde

În prima jumătate a anului 2019, operatorii 112 au preluat peste 1,6 milioane de apeluri. Potrivit datelor statistice, reiese o medie zilnică de 11 458 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Apelurile de urgenţă reale reprezintă 38%, iar dintre acestea cele mai multe au fost gestionate de Serviciul de Ambulanţă (76,13%), Poliţie (20,66%) şi Pompieri (3,21%).

Cele mai solicitate intervenții, conform clasificatoarelor evenimentelor sunt: hipertensiunea arterială, copil bolnav, dureri abdominale sau de spate, infracțiune contra vieții, contra patrimoniului, incendiile, intervenții de salvare și deblocare.

Din punct de vedere al localizării geografice, cele mai multe apeluri provin din municipiile Chișinău și Bălți și raioanele Orhei, Criuleni și Hâncești.

Fluxul de știri
0