Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum fac pensionarii piața: Cu greu îmi permit să cumpăr castraveți de 10 lei kg

Abonare
Deși prețurile la fructe și legume au scăzut nițel în luna iulie, acestea rămân la fel de inaccesibile pentru multe categorii de cetățeni.

Prețurile la fructe și legume rămân pipărate. Chiar dacă suntem în luna iulie, când toate legumele și fructele autohtone sunt coapte, producătorii nu se grăbesc să scadă prețurile. Ei spun că muncesc din greu pentru a avea ce pune pe tarabe, așa că prețurile sunt echivalente cu munca pe care o depun în câmp. 

”Prețurile se mențin aceleași de două săptămâni. Cumpărătorilor le par scumpe produsele, dar producătorul care le crește i se pare ieftin. Cu două săptămâni înainte legumele erau mai scumpe pentru că erau pe piață doar produse de import. Acum sunt coapte ale noastre, de import nici nu se mai găsesc în piață”, spune un producător.  

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Dezgustător: Iată ce fac precupeții la Piața Centrală, după care noi punem pe masă - Foto

Pensionarii spun că, chiar dacă prețurile au scăzut puțin, oricum fructele și legumele li se par scumpe. Au aceiași problemă, nu le ajung bani pentru a-și cumpăra strictul necesar - pensiile sunt foarte mici. 

”Castraveți cu 10 lei pentru salată. Pensiile trebuia să ni le transfere pe data de două, dar încă nu-s. Castraveți frumoși de 15 lei nu-mi permit. O pensie de pedagog e mică. Cu 2000 de lei trebuie să achit și servicii comunale”, a declarat o pensionară. 

Cu două luni în urmă prețurile la cartofi au explodat. Acum legumele sunt cu câțiva lei mai ieftine, chiar dacă sunt autohtone. 

”Sunt cartofi moldovenești. Cu un leu, doi au scăzut prețurile. Depinde de sort. Oamenii au luat sămânța scumpă și scump au vândut cartofii, de asta și au fost scumpe”, a declarat un producător autohton. 

În luna mai prețurile la fructe și legume au explodat. Un kilogram de cartofi au ajuns să coste atunci chiar și 40 de lei kilogramul.

Fluxul de știri
0