Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ședință comună de lucru a Guvernelor României și Moldovei: Anunțul făcut de Dăncilă

© Photo : Guvernul RomânieiÎntrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu
Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Viorica Dăncilă a anunțat astăzi, în cadrul vizitei premierului Maia Sandu la București, că va urma o ședință comună a celor două guverne, un demers pe care l-a calificat drept ”concret și substanțial”.

BRUXELLES, 2 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Viorica Dăncilă a primit-o astăzi la Palatul Victoria pe Maia Sandu, premierul Republicii Moldova, și a apreciat eforturile acesteia ”pentru întărirea relației speciale cu România”, asigurând-o că România va răspunde cu aceeași măsură.

Viorica Dăncilă și-a exprimat disponibilitatea deplină din partea Guvernului și a ei personal pentru o excelentă colaborare cu premierul Maia Sandu în spiritul parteneriatului strategic bilateral.

Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, într-o primă vizită oficială la București - Video

Premierul României a arătat că a fost un dialog de substanță asupra priorităților colaborării dintre România și Republica Moldova și a insistata pe ”consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relațiilor cu Republica Moldova”. De asemenea, a spus Dăncilă, România cunoaște din propria experiență provocările integrării europene, dar nu există altă alternativă pentru asigurarea democrației și prosperității, și tocmai de aceea ”România va rămâne cel mai sincer susținător al parcursului european al Republicii Moldova”.

Dăncilă a promis, de aceea, susținere din partea României pentru Republica Moldova la nivelul UE, cu promisiunea că Bucureștiul va insista pentru implicarea mai fermă a UE în Moldova. ”Suntem gata să susținem deblocarea asistenței financiare acordate de UE și să furnizăm expertiză la nivel bilateral, mai ales în afaceri europene”, ca urmare a experienței României la președinția Consiliului UE, a arătat Dăncilă.

Premierul României a amintit de avansarea proiectelor bilaterale cu accent pe interconectarea energetică, dar și pe toate proiectele sectoriale de cooperare.

”Dorim sa aducem o contribuție directă la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Dăncilă, care a anunțat formarea unui grup de lucru interguvernamental care va analiza care dintre proiectele în curs de derulare necesită atenție imediată, dar va propune și derularea de proiecte noi.

Maia Sandu și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Politică
Iohannis către Sandu: Mult succes în acest mandat deloc ușor

Maia Sandu, la rândul ei, a reiterat că este prima vizită externă ca premier și că acest lucru arată importanța pe care Chișinăul o acordă relațiilor bilaterale cu România, dar dă un semnal și cu privire la agenda europeană a Republicii Moldova.

”Am felicitat autoritățile române pentru finalizarea mandatului la președinția Consiliului UE”, a mai spus Maia Sandu care a arătat că a avut cu Viorica Dăncilă un schimb de opinii pentru sincronizarea acțiunilor comune. Maia Sandu și-a exprimat dorința de colaborare inter instituțională cu România și păstrarea formatului ședințelor comune de Guvern care s-a dovedit eficient.

Ea a pomenit și de proiectele concrete din domeniul energetic, exprimând dorința de finalizare a în 2020 a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, dar pomenind și de importanța pentru Republica Moldova a finalizării Autostrăzii Unirii și a interconectării liniilor electrice de mare tensiune.

Maia Sandu s-a declarat încurajată și de sporirea schimburilor comerciale dintre cele două țări și de prezența mediului de afaceri din România în Republica Moldova, încurajând în mod deschis  companiile românești să vină să investească în Republica Moldova.

Fluxul de știri
0