Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iohannis către Sandu: Mult succes în acest mandat deloc ușor

© Photo : Președintele RomânieiMaia Sandu și Klaus Iohannis
Maia Sandu și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu a purtat, la București, o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis, după care va avea întrevederi cu premierul român, Viorica Vasilica Dăncilă, reprezentanți ai Parlamentului român.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Republica Moldova și România au o relație specială. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, la București, în cadrul unei conferințe comune susținută alături de premierul moldovean Maia Sandu, care se află într-o primă vizită oficială de o zi în România.

Maia Sandu a purtat, la București, o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis, după care va avea întrevederi cu premierul român, Viorica Vasilica Dăncilă, reprezentanți ai Parlamentului român.

Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, într-o primă vizită oficială la București - Video

După discuțiile pe bilaterală, Klaus Iohannis și Maia Sandu au susținut o conferință de presă comună.

Președintele român a declarat că este foarte important și simbolic faptul că această primă vizită a premierului moldovean Maia Sandu are loc în România.

”Este important pentru că România a fost, este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al Republicii Moldova pentru transformarea democratică a țării și atingerea nivelului de prosperitate și securitate pe care și-l doresc cetățenii săi”, a declarat Iohannis.

Șeful statului român a menționat că România a susținut transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău.

”Am transmis mult succes în acest mandat deloc ușor. Îi asigur de tot sprijinul României și al meu personal în eforturile Guvernului de la Chișinău în promovarea agendei reformelor proeuropene și pentru avansarea parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a menționat Iohannis.

Președintele României a mai declarat că Bucureștiul este disponibil să acorde asistență dedicată consolidării instituțiilor din țara noastră.

”Se va crea un grup de experți din ministerele relevante, care împreună cu experții din Moldova vor identifica domeniile în care este nevoie de asistență, unde vor fi demarate proiecte concrete. Voi urmări personal derularea acestei inițiative”, a spus șeful statului român.

Iohannis a menționat că a discutat cu Sandu și despre importanța continuării proiectelor bilaterale, mai ales acelor de interconectare energetică. Totodată, Iohannis a spus că România, în coordonare cu partenerii săi europeni, va susține deblocarea asistenței financiare pentru Moldova necesară investiției în reforme.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Politică
Mesajul cu care vin emisarii lui Klaus Iohannis la Chișinău

O temă aparte în cadrul discuțiilor Iohannis-Sandu a fost și dosarul transnistrean.

”Am reiterat importanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova  în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional”, a declarat președintele român.

La rândul său, Maia Sandu a menționat faptul că nu în zadar a decis să efectueze prima sa vizită în calitate de premier al Moldovei în România.   

”Aceasta este prima mea vizită oficială după preluarea mandatului și reflectă importanța și interesul pe care noul Guvern le acordă relației cu România”, a declarat Sandu.

Premierul de la Chișinău a menționat că Republica Moldova are mare nevoie de sprijinul României, ”mai ales că ne leagă nu doar interese comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric comun”.

Sandu și-a exprimat speranța că România va rămâne un partener de bază al Republicii Moldova și le-a mulțumit autorităților de la București pentru susținerea acordată țării noastre.

”Sunt sigură că noile repere fixate astăzi vor contribui la diversificarea colaborării noastre bilaterale”,  a menționat Sandu.

Fluxul de știri
0