Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primăriile nu mai au bani pentru salarii: Cum vede Slusari dezlegarea problemei

© Sputnik / Miroslav RotariДеньги
Деньги  - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Filip: „Să-l invite pe domnul Chicu şi o să le spună foarte repede cum trebuie”. Alexandru Slusari: „Taman că guvernarea nouă poate rezolva probleme”.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Legea prin care au fost majorate salariile în sfera asistenței sociale, adoptată de fosta guvernare la sfârșitul anului trecut, a fost o „reformă în pripă”, „o reformă nechibzuită, cu tentă electorală” și o „planificare iresponsabilă”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari (ACUM/PPDA) în cadrul unui briefing susținut luni, 1 iulie.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Cine câștigă cel mai bine în Moldova: Salariul mediu pe domenii

Potrivit lui Alexandru Slusari, fosta guvernare a aprobat mai întâi Bugetul pentru 2019 și apoi respectiva lege despre salarizare și, ca urmare, primăriile se confruntă acum cu un deficit de finanțare și se gândesc de unde pot obține banii necesari.

„Administrațiile locale s-au pomenit într-o situație dificilă. Practic, au epuizat resursele”, a spus vicepreședintele Parlamentului.

Aproximativ 200 de mii de bugetari au primit salarii majorate în baza respectivei legi, preponderent fiind vorba de angajați din sfera asistenței sociale. Bunăoară, asistenții sociali cu studii superioare primesc un salariu lunar brut de aproximativ patru mii de lei, de la 1 ianuarie.

Vestea că nu sunt bani le-a provocat îngrijorare salariaților

Angajații din sfera asistenței sociale sunt îngrijorați de vestea dată de Alexandru Slusari, dar speră că banii necesari vor fi identificați și își vor primi salariile la timp și în mărimea actuală.

Salariații din domeniul asistenței sociale din municipiul Chișinău, inclusiv asistenții sociali, au fost foarte mulțumiți de creșterea salariilor, a declarat pentru Sputnik Violeta Baltă, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău.

Fluctuația de cadre este foarte înaltă în sfera asistenței sociale, tocmai din cauza salariilor mici.

Alexandru Slusari și Pavel Filip: schimb de replici prin intermediul presei

La sfârșitul săptămânii trecute, la un post privat de televiziune, Alexandru Slusari semnala că, peste o lună, nu vor mai fi bani pentru achitarea salariilor asistenților sociali, lefurile cărora au crescut și cu 100 de procente în unele cazuri, de la începutul acestui an.

Cătușe și bancnote - Sputnik Moldova
Politică
Cum va obține raportul Kroll 2 Comisia de anchetă: „Nu va fi meritul Procuraturii”

Bugetul de Stat trebuie rectificat de urgență, potrivit lui, iar pentru aceasta va trebui ca Parlamentul să fie convocat în august într-o sesiune extraordinară. În caz contrar, a spus Alexandru Slusari, reținerile salariale vor fi de  „două-trei luni” în luna septembrie, pentru că primăriile deja au epuizat banii pentru investiții prin redirecționarea lor către plata salariilor.

În replică la dezvăluirile lui Alexandru Slusari, fostul premier Pavel Filip a declarat, într-o emisiune televizată, că „în trezoreria statului există suficienți bani pentru plata salariilor”, doar că actuala guvernare trebuie să opereze o rectificare la Legea Bugetului de Stat. Potrivit lui Filip, proiectul de amendare a Bugetului a fost pregătit de guvernul pe care l-a condus.

„Dacă nu ştiu cum să facă, să-l invite pe domnul Chicu, ex-ministrul Finanţelor, şi o să le spună foarte repede cum trebuie”, a adăugat Pavel Filip.

În replică la sugestia fostului premier, Alexandru Slusari a declarat la briefingul din 1 iulie că „taman că guvernarea nouă poate rezolva probleme, inclusiv ale administrației publice locale”. 

Alexandru Slusari a spus, în context, că actuala guvernare va „debloca și asistența macroeconomică”, adică asistența financiară din partea Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale, Uniunii Europene etc.

Fluxul de știri
0