Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum va obține raportul Kroll 2 Comisia de anchetă: „Nu va fi meritul Procuraturii”

Abonare
Procuratura Generală refuză să-i prezinte Comisiei parlamentare de anchetă raportul Kroll 2 și i-a remis doar o notă informativă cu parafa „Secret”.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik, E.L. Raportul Kroll 2 ar putea fi obținut direct de la Compania Kroll, și-a exprimat speranța deputatul Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a înaintat două demersuri în adresa BNM: Vizează Raportul Kroll 1 și 2

„Dacă vom avea acces la raportul Kroll 2, nu va fi meritul Procuraturii Generale”, a subliniat Alexandru Slusari.

Comisia parlamentară de anchetă condusă de Alexandru Slusari nu a reușit să obțină raportul Kroll 2 de la Procuratura Generală (PG), acolo unde se presupune că s-ar afla documentul. În dimineața acestei zile, Procuratura Generală a remis comisiei parlamentare doar o notă informativă cu parafa „Secret”, neînsoțită de documente, a anunțat Alexandru Slusari. Conducerea Procuraturii susținea anterior că raportul i-a fost remis de autori cu condiția să nu fie făcut public. 

Alexandru Slusari a susținut luni, 1 iulie, un briefing la care a relatat despre activitatea comisiei pe care o conduce, a treia comisie parlamentară pe subiectul fraudei bancare creată din anul 2013 încoace.

 „Banca Națională este cooperantă. (...) Procuratura este mai reticentă”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul a apreciat că, deși informația pe subiectul fraudei bancare este obținută fragmentar, activitatea comisiei pe care o conduce, creată la 10 iunie, este destul de eficientă.

Ce documente a obținut Comisia până acum

Până astăzi, comisia a mai obținut stenogramele audierilor efectuate de cele două comisii parlamentare anterioare, a primit anumite documente cu parafa „Secret” de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), de la fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța și de la fostul președinte al comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe Veaceslav Ioniță.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Documentele de investigație Kroll au fost transmise Procuraturii Anticorupție

Comisia a depus un demers la Guvern, solicitând să-i fie puse la dispoziție notele informative ale Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pentru anii 2012 – 2015. De asemenea, comisia parlamentară de anchetă a făcut un demers către Fondul Monetar Internațional (FMI), care în 2013 își făcuse publică viziunea despre soluționarea problemei Băncii de Economii.

„În cadrul anchetei, vedem interferențe, tangente dintre devalizarea sistemului bancar și Laundromat”, a declarat Alexandru Slusari.

Compania Kroll, angajată de autoritățile Republicii Moldova, a investigat frauda bancară din 2012, în rezultatul căreia Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au ajuns în stare de insolvabilitate către sfârșitul anului 2014, conform formulării BNM.

Fluxul de știri
0