Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Riscăm să rămânem fără nuci în următorii ani

© Sputnik / Miroslav RotariОрехи
Орехи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Specialiștii trag un semnal de alarmă: plantațiile de nuci ar putea fi afectate grav în următorii ani dacă nu vor fi luate măsurile de rigoare.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Deja de câteva săptămâni, în piețe a început comercializarea miezului de nucă din recolta acestui an care, deși nu este încă la stadiul de "maturitate", este la mare căutare printre cumpărători. Comercianții care vând acest deliciu sunt mulți, deoarece marfa este cumpărată la un preț destul de bun.

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Gâștele au salvat Roma, iar nucile vor salva Moldova

Specialiștii de la Ministerul Agriculturii atenționează însă că recoltarea timpurie a nucilor scade recolta pentru următorii ani, afectează calitatea nucilor și provoacă deteriorarea pomilor. Ei atenționează în context asupra necesității respectării perioadei de recoltare a nucilor, amintind că persoanele care încalcă Legea culturilor nucifere vor fi atrase la răspundere materială, administrativă sau penală.

Legislația în vigoare prevede conservarea, dezvoltarea şi sporirea potenţialului productiv nucifer, inclusiv utilizarea rațională a patrimoniului existent prin interzicerea defrișării și deteriorării plantațiilor de nuci indiferent de forma de proprietate. Astfel, alineatul (2), articolul 11, al Legii culturilor nucifere prevede: „Se interzice recoltarea nucilor la stadii timpurii, fapt care duce la scăderea calităţii nucilor şi produselor derivate, precum şi recoltarea prin metode ce deteriorează pomii".

Menționăm că, în condițiile pedoclimatice din Republicii Moldova, maturitatea de consum a fructelor de nuc este luna septembrie (respectiv și perioada optimă de recoltare).

Fluxul de știri
0