Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tusk a suspendat Summit-ul UE pentru consultări bilaterale asupra candidaturilor

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaEuropean Council President Donald Tusk
European Council President Donald Tusk  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a suspendat, în această noapte, Summitul extraordinar al UE privind candidaturile pentru funcții-cheie din cadrul instituțiilor UE pentru consultări bilaterale suplimentare, iar discuțiile vor fi reluate mai târziu, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Tusk, Preben Aamann.

CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. ”Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va organiza acum întâlniri bilaterale cu liderii instituțiilor europene. EUCO va fi reluat o dată cu încheierea bilateralelor", a scris Aamann pe Twitter.

Cei 28 de lideri europeni s-au întrunit, duminică seară, urmărind să convină asupra candidaților la funcția de președinte al Comisiei Europene, președinte al șefului Consiliului și al politicii externe. Parlamentul European va vota apoi pentru propriul său spicher în săptămâna aceasta, după care va fi ales un nou director pentru Banca Centrală Europeană.

Potrivit informaţiilor din presă, Partidul Popular European (PPE) a respins, duminică, acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles.

"PPE refuză acordul care este propus. Este mort. Nu va fi niciun acord în această seară", a declarat pentru AFP unul din aceşti responsabili sub acoperirea anonimatului, la finalul unei reuniuni a liderilor europeni membri ai PPE organizate la Bruxelles înainte de summit, transmite Agerpres.

Potrivit aceloraşi surse, PPE era dispus să renunţe la preşedinţia Comisiei Europene şi să sprijine candidatura pretendentului social-democrat, olandezul Frans Timmermans, dar cu condiţia ca PPE să conducă Parlamentul European şi Consiliul European.

Liberalii ar fi refuzat această repartizare în cursul discuţiilor din marja summit-ului G20 de la Osaka.

Fluxul de știri
0