Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: Vârsta la care pot ieși la pensie moldovenii s-a schimbat de astăzi

© Sputnik / Evghenii PANASENCOBătrâni - Imagine Simbol
Bătrâni - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 iulie 2019, toți bărbații din Moldova vor ieși la pensie la vârsta de 63 de ani, iar femeile la 58 de ani și 6 luni.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Începând cu 1 iulie 2019, în Republica Moldova se stabilește vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbați, potrivit Legii cu privire la sistemul public de pensii.

Copii - Sputnik Moldova
Schimbări majore pentru tații din Moldova: Ce trebuie să facă din 1 iulie

Conform modificărilor operate în Legea privind sistemul public de pensii, începând cu 1 iulie 2017, a intrat în vigoare majorarea treptată a vârstei de pensionare şi majorarea stagiului de cotizare atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi va fi atinsă la 1 iulie 2019, iar pentru femei — la 1 iulie 2028.

Atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani pentru femei se realizează prin creşterea anuală a vârstei standard de pensionare cu 6 luni: 

Vîrsta standard de pensionare

Totodată va fi egalat stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi şi femei, care va constitui 34 de ani. Pentru bărbaţi el a fost stabilit începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei începând cu 1 iulie 2024.

Stagiul complet de cotizare

Fluxul de știri
0