Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine au fost de-a lungul timpului başcani ai Autonomiei Găgăuze

Abonare
Vedeţi în infograficul Sputnik cine au deţinut, începând cu anul 1995, funcţia de başcan al UTA Găgăuzia.

Funcţia de başcan a fost confirmată în articol 14 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.  Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale Găgăuziei. El este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat pentru un mandat de patru ani.

Una şi aceeași persoană nu poate rămâne în funcţia de başcan mai mult de două mandate consecutiv. El trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova care a împlinit vârsta de 35 de ani și cunoaște limba găgăuză. Guvernatorul Găgăuziei este confirmat în funcția de membru al Guvernului Republicii Moldova printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova. Başcanul emite hotărâri și dispoziții care sunt executorii pe tot teritoriul Găgăuziei.

Выборы башкана Гагаузии - Sputnik Moldova
Politică
Cum votează locuitorii din Găgăuzia: Autoritatea electorală oferă detalii

Primele alegeri pentru funcția de Guvernator al Găgăuziei au avut loc pe 25 mai 1995. Gheorghe Tabunșcic a fost primul guvernator ales al Autonomiei. 

Cel de al doilea başcan, Dmitri Croitor, a condus regiunea în perioada 24 septembrie 1999 - 21 iunie 2002.

Din 21 iunie 2002 şi până pe 10 iulie 2002, interimatul funcţiei de başcan a fost asigurat de Valerii Ianioglo.

Din 10 iulie 2002 şi până în 29 iulie 2002, başcan interimar a fost Gheorghe Mola.

Ulterior, guvernator al autonomiei a devenit iarăşi Gheorghe Tabunșcic. El a ocupat funcţia din 9 noiembrie 2002 şi până pe 29 decembrie 2006.

Următorul başcan a fost Mihail Formuzal. El a deținut această funcție două mandate consecutiv – din 29 decembrie 2006 până pe 15 aprilie 2015.

Până în prezent, ultimul bașcan al regiunii a fost Irina Vlah, care a ocupat funcția din 15 aprilie 2015 și până în data de 10 mai 2019, devenind ulterior candidat la funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze și participând la alegerile care ai loc pe 30 iunie.

Detalii cu privire la alegerile bașcanului Găgăuziei puteți afla în rubrica specială Sputnik.

Fluxul de știri
0