Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertizare NASA: Furtuni solare „dezastruoase”, radiaţii puternice, maximum solar - Video

Abonare
NASA a avertizat că vor avea loc furtuni solare „monstruoase” în următorii ani, furtuni care ar putea afecta grav tehnologia pe întreg Pământul. Urmează o perioadă de maximum solar.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Agenţia spaţială NASA a anunţat că, atunci când perioada actuală de minimum solar se va încheia, Steaua gazdă a planetei noastre va reveni la viaţă cu toată energia.

Asteroizi  - Sputnik Moldova
NASA: Un asteroid masiv se îndreaptă spre Pământ - Este un obiect potențial periculos

Soarele se află deja într-o perioadă de minimum solar, care durează aproximativ 11 ani. Totuşi, atunci când va urma perioada de maximum solar, "flăcările" sau „proeminențele” solare care vor fi emise vor fi extrem de puternice, avertizează NASA, citată de Express

„După ce Soarele va trece prin actuala perioadă de minimum solar, se aşteaptă ca proeminențele eruptive determinate de activitatea solară să devină mai frecvente în următorii ani”, scrie agenţia NASA pe site-ul său oficial

Agenția spațială a încărcat un video cu o astfel de erupţie solară „monstruoasă” care a avut loc în 2011, în timpul ultimei perioade de maximum solar.

„Dimensiunea proeminenței este uriașă – întreg Pământul s-ar încadra cu ușurință sub perdeaua de gaz fierbinte. O proeminență solară este canalizată și uneori menţinută deasupra suprafeței Soarelui de către câmpul magnetic al Soarelui. O proeminență ponderată durează, în mod obișnuit, aproximativ o lună și poate erupe într-o Ejecție de Masă Coronară (CME), expulzând gaz fierbinte în Sistemul Solar”, a adăugat NASA într-o postare pe site.

Aceste erupţii solare pot afecta grav funcţionarea tehnologiei globale, deoarece radiația care loveşte planeta noastră încălzește atmosfera exterioară, determinând extinderea ei.

Asteroid - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
NASA avertizează: Un eventual cataclism poate fi provocat de asteroizi - Video

Aceasta înseamnă că semnalele emise prin satelit vor încerca să pătrundă în atmosfera afectată, ceea ce poate duce la căderea serviciilor de Internet, a sistemelor de navigaţie GPS, precum şi a serviciilor de televiziune prin satelit sau a semnalului de la telefoanele mobile.

De asemenea, creşterea curenţilor în câmpul magnetic al Pământului – sau în magnetosferă – ar putea determina o creștere a electricității în liniile electrice, ceea ce poate dezactiva transformatoarele și centralele electrice, ducând la oprirea temporară a energiei electrice.

Soarele trece prin cicluri de aproximativ 11 ani, însemnând o perioadă de maximum solar, urmată de o perioadă de minimum solar. Perioada de minimum solar va atinge o culme în 2020.

Fluxul de știri
0