Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Absolvenții acestei instituții își găsesc cu ușurință un loc de muncă cu salarii atractive

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandra Raiețchi
Alexandra Raiețchi - Sputnik Moldova
Abonare
Profesiile din domeniul industriei ușoare sunt printre cele mai solicitate pe piața muncii din Republica Moldova. Tinerii specialiști își găsesc cu ușurință un loc de muncă cu salarii atractive.
Absolvenții acestei instituții își găsesc cu ușurință un loc de muncă cu salarii atractive

Sputnik Moldova a inițiat rubrica "Învață să obții ceea ce îți dorești" în parteneriat cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova, care are drept scop promovarea instituțiilor de învățământ din țară.

Astfel, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directoarea Centrului de Excelență în Industria Ușoară, Alexandra Raețchi, a vorbit despre programele de studii pe care le oferă instituția și despre perspectivele de angajare a tinerilor absolvenți în câmpul muncii.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Unde în Moldova poți ridica un salariu lunar de 1500 de euro

Centrul de Excelență în Industria Ușoară prestează servicii educaționale pentru absolvenții gimnaziilor și liceelor conform nivelurilor trei și patru ISCED.

Programele din nivelul ISCED trei includ toate meseriile în domeniul industriei ușoare precum: cusătoreasă în industria confecțiilor, croitor-confecționer îmbrăcăminte la comandă și cusător în industria ușoară. Totodată, studenții pot opta pentru meseria de frizer sau de cosmetician. 

Nivelul patru ISCED include specialități la nivel de colegiu cu termen de studii de patru ani și susținerea bacalaureatului. Aceste specialități presupun modelarea, proiectarea și tehnologia confecțiilor din țesături.

Elevii sunt foarte bine pregătiți atât din punct de vedere teoretic, cât și practic. În anii de studii, în baza acordului de parteneriat între instituția de învățământ și întreprindere, precum și a contractului bilateral semnat între elevul care a împlinit vârsta majoratului și agentul economic, aceștia primesc un salariu de ucenicie de 6000 de lei.

"Elevii petrec 30 la sută în cadrul instituției de învățământ și 70 la sută în cadrul unei întreprinderi la care ulterior au posibilitatea să se angajeze", a menționat Alexandra Raețchi.

Potrivit Alexandrei Raețchi, în topul solicitărilor la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este meseria de croitor-cusător, întrucât numărul întreprinderilor care produc vestimentație este în continuă creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0