Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Multe femei riscă să nască așa copii – Ce șanse la viață au în Moldova

Abonare
Doar un prematur din zece, cu o greutate mai mică de 1 kg 500 de grame, supraviețuia acum un deceniu. Ce s-a schimbat în prezent?

Aceste femei nu și-ar fi ținut în brațe copiii, dacă ar fi născut 10 ani în urmă. Copiii au venit pe lume prematur și au supraviețuit datorită condițiilor moderne de îngrijire și tratament create la Institutul Mamei și Copilului.

Ludmila Brunchi - Sputnik Moldova
Luptă pe viață și moarte pentru un copil de 500 de grame

”L-am născut de 940 de grame și avem deja 1 kg 600. Acum e stabil. A fost grav, a fost operat, am trecut prin multe greutăți”, ne-a mărturisit o mamă.

”Am născut la 29 de săptămâni, starea era gravă. Cântărea 1 kg și 150 de grame. Avea o șansă de supraviețuire de 50/50. Este stabil acum, crește”, ne-a împărtășit o altă mamă.

Zece ani în urmă, 9 din 10 prematuri, care cântăreau mai puțin de 1 kg 500 de grame, mureau. În prezent, peste 50 la sută dintre ei supraviețuiesc. Aceste rezultate se datorează regionalizării serviciului perinatologic și modernizării Secției de Reanimare și Terapie Intensivă Nou-Născuți a Institutului Mamei și Copilului.

”În cazul prematurilor, este important de a monitoriza 24 de ore indicatorii vitali – nivelul oxigenului, pulsul, frecvența cardiacă, presiunea arterială, presiunea medie. Vedeți, lângă fiecare copil avem câte un monitor care înregistrează acești indicatori”, ne-a relatat Larisa Crivceanscaia, șefa Secției Reanimare și Terapie Intensivă Nou-Născuți.

Alte echipamente medicale le permit medicilor să înlăture simptomele care amenință viața prematurilor.

Copil - Sputnik Moldova
Societate
Copiii cu autism din Moldova – uitați de autorități și aproape inexistenți în statistici

”Important este echipamentul care ne permite să le asigurăm prematurilor o respirație adecvată. Avem posibilitatea să facem peste 800 de respirații pe minut pentru a înlătura efectul de hipoxie”, ne-a explicat Larisa Crivceanscaia.

Vital este pentru prematuri preparatul surfactant, fără de care nu pot respira. Un deceniu în urmă, medicamentul nu era disponibil în maternitățile din țară.

”Acest copil trăiește datorită preparatului surfactant. Nu este prematur, dar pulmonar se comportă ca un prematur. Deja a primit două doze și asta a dat un rezultat pozitiv”, ne-a spus Inna Sîrghe, medic neonatolog.

Tratamentele moderne oferite, în prezent, prematurilor reprezintă rezultatul a 40 de ani de activitate științifică și practică a regretatului profesor Petru Stratulat și a echipei sale. În cele din urmă, savantul a reușit să reducă de două ori, mortalitatea infantilă.

Fluxul de știri
0