Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Luptă pe viață și moarte pentru un copil de 500 de grame

© Sputnik / OsmatescoLudmila Brunchi
Ludmila Brunchi - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul neonatolog Ludmila Brunchi a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, despre posibilitățile de reanimare și tratament a nou-născuților prematur în Republica Moldova.
Luptă pe viață și moarte pentru un copil de 500 de grame

Două decenii în urmă, mulți părinți își înmormântau copiii născuți prematur, iar cei care supraviețuiau se confruntau cu probleme grave de sănătate. În acea perioadă, în țara noastră încă nu existau condiții medicale potrivite pentru reabilitarea acestor bebeluși. Situația s-a schimbat abia după 2005, când a fost modernizată Secţia Reanimare și Terapie Intensivă Nou-Născuţi a Institutului Mamei și Copilului, iar în cadrul Universității de Stat de Medicină au început să fie pregătiții medici neonatologi. În prezent, 50 la sută dintre prematuri, care au o greutate de până la un kilogram, supraviețuiesc și se dezvoltă normal.

”Imediat după naștere, plasăm bebelușul într-o pungă specială, care îi păstrează căldura corpului. Îi administrăm preparatul surfactant. Acesta ajută plămânii să funcționeze eficient. Prematurul este plasat în incubator, unde sunt create condiții similare ca în uterul mamei: căldură, umeditate, liniște, întuneric”, a povestit Ludmila Brunchi.

În funcție de greutate și starea de sănătate, un prematur se află în Secţia Reanimare și Terapie Intensivă Nou-Născuți până la trei luni.

”Echipamentul medical modern ne permite să monitorizăm funcțiile organelor interne. Aparatele semnalizează atunci când ceva nu este în regulă, fapt care ne permite să prevenim complicațiile”, a relatat Ludmila Brunchi.

În orice moment însă starea de sănătate a prematurilor se poate agrava, deoarece organele interne nu funcționează eficient.

”Pot face, spontan, hemoragii intracraniene. Apar probleme ale sistemului digestiv și suntem nevoiți să oprim procesul normal de alimentație. În acest caz, le distribuim suplimente alimentare, prin venă”, a precizat Ludmila Brunchi.

Primele zile de viață ale unui prematur sunt cele mai dificile pentru medicii și asistentele medicale din Secţia Reanimare și Terapie Intensivă Nou-Născuți. Este perioada în care sunt efectuate multe proceduri medicale, pentru a-l ajuta să supraviețuiască și să se dezvolte.

”Suntem fericiți când vedem cum un copil de 500 de grame începe să se  dezvolte, să deschidă ochii și să râdă. Se uită la noi de parcă ar înțelege totul”, a povestit Ludmila Brunchi.

Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0