Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lumea nu va mai fi la fel: În următorii ani ne așteaptă un ”apartheid climatic”

© Sputnik / Evghenii PanasencoCer înnorat
Cer înnorat - Sputnik Moldova
Abonare
Schimbările climatice vor fi devastatoare pentru cei săraci, arată un expert ONU care vorbește de un adevărat ”apartheid climatic”.

CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Lumea așa cum o știm nu va mai fi la fel din cauza schimbărilor climatice, iar cei săraci vor achita prețul. Potrivit unui raport ONU, în următorii 11 ani ar putea să sărăcească peste 120 de milioane de oameni.

”Chiar dacă țintele curente ar fi atinse, zeci de milioane de oameni vor fi sărăciți, ajungându-se la migrație și foamete pe scară largă”, a spus Raportorul Special al Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului Philip Alston într-un raport făcut public recent.

”Schimbările climatice amenință să dea înapoi ultimii 50 de ani de progres în dezvoltare, sănătate globală și reducerea sărăciei”, a mai spus el. ”Ar putea împinge mai mult de 120 de milioane de oameni în sărăcie până în 2030 și va avea cel mai sever impact în țările sărace, în regiunile și în locurile în care trăiesc și muncesc oamenii săraci”, a adăugat Philip Alston.

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Transportul public – calvar în Chișinău pe timpul caniculei: Ce ne așteaptă pe viitor

Chiar și scenariul nerealist cel mai bun al încălzirii globale cu doar 1.5 grade Celsius până în 2100 va avea ca rezultat temperaturi extreme în multe regiuni și va lăsa populația dezavantajată în nesiguranță alimentară, venituri scăzute și condiții proaste de sănătate. Mulți vor avea de ales între foamete și migrație, se arată în raportul citat.

Acesta observă nedreptatea consecințelor încălzirii globale: în timp ce oamenii săraci sunt responsabili doar pentru o mică parte din încălzirea globală, tot ei vor purta sarcina dureroasă a schimbării climatice, având cea mai mică posibilitate de a se proteja.

”Riscăm un scenariu de tip apartheid climatic unde bogații plătesc pentru a scăpa de supraîncălzire, foamete și conflict, în timp ce restul lumii e lăsat să sufere”, a declarat Alston cu o sinceritate dezarmantă.

Drepturile la viață, la hrană, la locuință, la apă vor fi afectate dramatic, mai spune raportul amintit. Un impact a fel de important va fi și asupra democrației pentru că guvernele se vor strădui să facă față consecințelor și să își convingă populațiile să accepte transformările sociale și economice majore care se impun. ”Într-o asemenea situație, drepturile civile și politice vor fi foarte vulnerabile”, avertizează raportorul ONU.

”A menține cursul curent este rețeta catastrofei economice”, mai spune Alston, care critică statele că nu fac destul pentru a preveni dezastrul.

Secetă - Sputnik Moldova
Climatolog: Sudul Moldovei, Ucrainei și Rusiei este amenințat de ariditate

Raportorul atrage atenția asupra pericolului de a trece în mâini private problema schimbării climatice și de a oferi companiilor căutarea de soluții, el afirmând că bazarea pe eforturi în căutare de profit pe această temă va garanta violări masive ale drepturilor omului, cu cei bogați salvați și cu cei săraci lăsați în urmă:

”Dacă schimbările climatice sunt folosite pentru a justifica politicile pro-business și privatizările pe scară largă, exploatarea resurselor naturale și încălzirea globală vor fi accelerate mai degrabă decât prevenite”, este semnalul de alarmă tras de raportor.

În contextul în care știrile despre episoade dramatice de vreme extremă și despre consecințele lor nefaste ajung tot mai des la cunoștința publicului, avertismentele raportorului special al ONU reprezintă un adevărat semnal de alarmă privind viitorul omenirii.

Respectivul raport a fost comentat în cadrul unei emisiuni la postul de radio Sputnik de către Aleksei Kokorin, directorul programului „Clima și energetica” al Fondului Mondial al Naturii Sălbatice din Rusia. Acesta a confirmat că o astfel de problemă ar putea într-adevăr să apară, însă perioada de 11 ani care a fost vehiculată este destul de convențională.

„Anume problema apei potabile și a produselor alimentare va deveni principala provocare legată de schimbările climatice. Acesta va fi rezultatul influenței omului asupra sistemului climatic prin creșterea efectului de seră, fie și nu prea mare, însă considerabil”, a explicat Kokorin.

ONU - Sputnik Moldova
Alarmant: Raport ONU - „Ce se va întâmpla cu populaţia lumii până în 2050 ”

Acesta a menționat că, în timpul cel mai apropiat, pe Terra vor interveni schimbări în căderea precipitațiilor.

„Precipitațiile vor cădea pe Planetă în aceeași cantitate, poate că ceva mai mult. Însă ele vor fi distribuite neuniform. Acolo unde acum cad precipitații puține – vor fi și mai puține, iar unde cad multe – vor fi și mai multe. Acest lucru va crea o problemă serioasă, ea deja există. În zece ani, aceasta ar putea să se amplifice, iar peste 20 de ani va deveni și mai gravă”, a subliniat Kokorin.

El a adăugat că această evoluție complicată va afecta deja nu mii, ci milioane de oameni de pe întreaga Planetă.

Fluxul de știri
0