Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Climatolog: Sudul Moldovei, Ucrainei și Rusiei este amenințat de ariditate

© Sputnik / Evghenii PanasencoSecetă
Secetă - Sputnik Moldova
Abonare
Practic, pretutindeni se așteaptă creștere a a numărului valurilor de căldură, a perioadelor caniculare îndelungate, care sunt periculoase pentru populație și economie.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. În secolul XXI, sudul Moldovei, al Ucrainei și regiunile Rusiei din zona Mării Negre sunt amenințate de creșterea frecvenței perioadelor de secetă din cauza schimbării climei, a declarat Vladimir Katțov, directorul Observatorului de geofizică central al Serviciului federal de hidrometeorologie și monitorizare a mediului (Rosghidromet) „A. I. Voeiko”.

 ”O regiune vastă din bazinul Mării Negre, inclusiv sudul Moldovei și al Ucrainei, sunt amenințate de creșterea aridității. Potrivit calculelor, situația privind perioadele secetoase în aceste ținuturi se va înrăutăți. Adaptarea la aceste condiții este mai lesne acolo unde economia este mai puternică. Problema resurselor de apă este una dintre problemele-cheie ale secolului XXI”, a spus expertul, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, cu aceleași consecințe neplăcute ale încălzirii globale se poate confrunta și sudul Rusiei.

„În afară de aceasta, practic, pretutindeni se așteaptă o înrăutățire a statisticii valurilor de căldură – a perioadelor toride îndelungate care sunt periculoase și pentru oameni, și pentru economie, și  pentru sistemele naturale. Desigur, nu în fiecare an, însă valurile de căldură vor deveni mai frecvente și de durată mai lungă ”, a adăugat Katțov.

Fluxul de știri
0