Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tariful la gaz în Moldova ar putea crește cu 35 de procente

CC0 / Pixabay / stevepb / Газ
Газ - Sputnik Moldova
Abonare
Tariful la gaz ar putea crește cu 35 de procente, iar o posibilă reducere a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei ar putea fi o problemă serioasă pentru Moldova.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Tariful la gazele naturale livrate Republicii Moldova de către Federația Rusă ar putea crește cu o treime, dacă Chișinăul nu va începe negocierile cu privire la semnarea unui nou acord cu concernul rus Gazprom. Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei emisuni la un post privat de televiziune.

Газ - Sputnik Moldova
ANRE vine cu precizări legate de o eventuală majorare a tarifului la gazele naturale

Dodon a reitart că este gata, în calitate de președinte al țării, să ofere suport pentru negocierea unui noi contract cu Gazprom însă, potrivit șefului statului, pentru aceasta este nevoie de un Guvern funcțional.

Șeful statului a amintit că, la sfârșitul acestui an, expiră termenul acordului semnat între Guvernul Republicii Moldova și Gazprom cu privire la livrarea gaelor naturale. De aceea, susține președintele țării, este necesar că să înceapă noi negocieri pentru semnarea unui nou contract, începând cu 1 ianuarie 2020. În caz contrar, spune Igor Dodon, tariful la gazele naturale rusești pentru Moldova va crește cu 35 la sută.

”Dacă nu vom negocia cu Rusia să ne facă o reducere la tarif, atunci majorarea este inevitabilă”, a declarat președintele.

Șeful statului a menționat că în proiectul bugetului prezentat de SA ”Moldovagaz” concernului rus ”Gazprom” deja este indicată o majorare de tarif cu 35 la sută.

O altă problemă care nu trebuie ignorată, potrivit șefului statului, este o posibilă reducere a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei, începând cu anul viitor. Aceasta ar putea influența drastic asupra veniturilor companiei Moldovagaz, dar și asupra volumului de gaz livrat consumatorilor din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0