Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon a făcut un anunț important

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele țării a anunțat că Guvernul Federației Ruse a prelungit regimul preferențial pentru exportatorii moldoveni.

CHIȘINĂU, 27 iun – Sputnik. Președintele Igor Dodon a anunțat o noutate importantă pentru producătorii din Moldova. Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi pentru producătorii din Republica Moldova regimul preferențial de export pentru cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019.

Șeful statului și-a exprimat recunoștința față de partenerii noștri ruși și încrederea că legăturile comercial-economice moldo-ruse vor căpăta un nou impuls, ceea ce va permite creșterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale.

Председатель парламента Молдавии Зинаида Гречаная на пленарном заседании Государственной думы РФ - Sputnik Moldova
Greceanîi a ținut un discurs de la tribuna Dumei de Stat a Federației Ruse - Video

În urma înțelegerilor pe care le-a avut Igor Dodon cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în luna octombrie 2018, Guvernul rus a luat decizia de a anula taxele pentru unele categorii de mărfuri moldovenești, începând cu 1 ianuarie 2019.

Datorită acestui fapt, în perioada ianuarie-mai 2019, volumul a patru categorii de mărfuri exportate a crescut semnificativ comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018.

Astfel, exportul de legume a crescut de la 360 de tone până la aproximativ 2370 de tone, sau de 6,6 ori. Exportul de mere s-a mărit de la 100 de mii până la aproximativ 167 de mii de tone, sau cu 67%. Produsele conservate au înregistrat o creștere de 1,5 ori – de la 1275 până la circa 1940 de tone, în perioada de referință. Totodată, volumul producției vinicole a crescut de la 5 milioane până la aproape 7,7 milioane de litri, sau cu 52%. Regimul preferențial a permis exportatorilor din Moldova să economisească sute de milioane de lei.

Fluxul de știri
0