Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Greceanîi a ținut un discurs de la tribuna Dumei de Stat a Federației Ruse - Video

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaПредседатель парламента Молдавии Зинаида Гречаная на пленарном заседании Государственной думы РФ
Председатель парламента Молдавии Зинаида Гречаная на пленарном заседании Государственной думы РФ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Spicherul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a avut o întrevedere cu președintele Dumei, Veaceslav Volodin.

CHIȘINĂU, 27 iun – Sputnik. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ținut un discurs de la tribuna Dumei de Stat a Rusiei. Înainte de a lua cuvântul în fața deputaților din forul legislativ al Rusiei, aceasta s-a întâlnit cu președintele Dumei, Veaceslav Volodin.

Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak au susținut o conferință de presă comună - Sputnik Moldova
Cele mai importante declarații făcute de Igor Dodon și Dmitri Kozak - Video

„Este o mare onoare pentru mine să vorbesc astăzi aici, în fața dumneavoastră, în calitate de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Încă nu demult, relațiile dintre țările noastre treceau printr-o perioadă dificilă”, a spus Zinaida Greceanîi.

Președintele Parlamentului a menționat că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și partenerii săi externi, atât din Vest, cât și din Est au ajuns la un nivel critic din cauza acțiunilor nechibzuite și a incompetenței fostei puteri.

Criza politică din Moldova a fost depășită și datorită susținerii partenerilor străini ai țării noastre - Federația Rusă, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, care au acționat cu succes în calitate de mediatori între forțe politice din Moldova.

”Unicitatea situației constă în faptul că forțele geopolitice mari au găsit un consens și posibilitatea unei cooperări depline în Moldova. Iar astăzi doresc să mulțumesc tuturor celor care au jucat un rol aparte în soluționarea acestei situații dificile și pentru restabilirea guvernării legitime în Republica Moldova”, a declarat Greceanîi.

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce așteaptă de la Moldova partenerii externi: Greceanîi pune punctul pe i

Împreună cu Greceanîi, în sala Dumei de Stat au fost și deputați ai blocului parlamentar “ACUM”.

„Toți cunosc că Partidul Socialiștilor și blocul ACUM au programe diferite și opinii diferite asupra a numeroase aspecte ale politicii interne și externe a Republicii Moldova. Cu toate acestea, am manifestat înțelepciune politică și am găsit oportunitatea de a netezi colțurile ascuțite și de a ajunge la un consens pentru interesul majorității concetățenilor noștri, precum și pentru a salva țara de regimul criminal care a uzurpat puterea”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Această situație unică poate fi un exemplu elocvent al compromisului între diferitele forțe, atât la nivel regional, cât și la nivel internațional, cu susținerea și participarea principalilor actori geopolitici și, nu în ultimul rând, cu dorință reciprocă.

Președintele Parlamentului a menționat că obiectivul principal care stă în fața noii guvernări din Moldova, este de a concentra forțele întru îmbunătățirea bunăstării fiecărui cetățean al țării, de la student la pensionar, de la familii de tineri specialiști la familii numeroase.

„Sper și cred că actuala majoritate parlamentară și Guvernul, care, potrivit sondajelor, sunt susținute de mai mult de 80% dintre cetățenii noștri, se va păstra și își va continua activitatea întru beneficiul Moldovei. Pur și simplu nu avem dreptul să părăsim această cale, deoarece avem angajamentul de a demonstra tuturor că noua guvernare lucrează pentru cetățenii săi și nu în interes personal. Sper că în viitorul apropiat vom vizita Parlamentul European în aceeași componență, unde vom putea discuta despre precedentul unic al acordului și cooperării pe care le-am obținut. Și să demonstrăm încă o dată tuturor că doar prin dialog, consens și renunțarea la ambițiile personale putem ajunge la stabilitate și pace în orice domeniu”, a spus Greceanîi.

Drapelul Moldovei - Sputnik Moldova
Situația politică din țară - Un plan „Marshall” al Rusiei și Occidentului pentru Moldova?

Pentru prima dată, după mulți ani, Moldova are oportunitatea să promoveze o politică externă cu adevărat echilibrată, bazată pe respect, valori comune și, bineînțeles, pe o cooperare reciproc avantajoasă atât cu Vestul, cât și cu Estul.

Președintele Parlamentului a menționat că Moldova are o șansă unică de a restabili în totalitate relațiile moldo-ruse, precum și cu ceilalți parteneri ai, relații care au suferit din cauza iresponsabilității unor politicieni.

Greceanîi a declarat că, datorită eforturilor președinților Igor Dodon și Vladimir Putin, au fost soluționate o serie de probleme precum revenirea producătorilor moldoveni pe piața rusă și ”amnistia” pentru imigranții moldoveni care muncesc în Rusia.

Cu toate acestea, există o serie de probleme care necesită să fie soluționate.

„Este vorba despre aprofundare cooperării în domeniul energetic. Despre invitația adresată cercurilor de afaceri ruse de a investi în economia Republicii Moldova. Despre progresul pe calea soluționării problemei transnistrene în interesul locuitorilor ambelor maluri ale Nistrului, cu ajutorul tuturor participanților la procesul de negociere. Este vorba despre aprofundarea cooperării dintre țările noastre în domeniul cultural, educațional, umanitar și de altă natură. Despre protecția socială a sute de mii de cetățeni moldoveni care locuiesc și muncesc pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Fluxul de știri
0