Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viitor sumbru pentru agricultura moldovenească: Ce trebuie să facă autoritățile

© Sputnik / Фред Гринберг / Trecere la banca de fotografiiIRIGARE
IRIGARE - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei” Radu Cazacu s-a referit în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova la starea sistemului de irigare din țară - comparativ cu situația din RSSM, acum este irigată doar a zecea parte din suprafață.

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în ultimii 20 de ani în Moldova perioadele secetoase au devenit mult mai frecvente și mai intense.

Фонтан  - Sputnik Moldova
Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova

Din 1990 până în 2011 au fost înregistrate 10 perioade de secetă, două dintre ele fiind calificate drept catastrofale.

Potrivit meteorologilor, în 2007 au avut de suferit din cauza secetei peste 80% din teritoriul țării, iar pagubele au depășit un miliard de dolari americani.

În noile condiții climaterice, problemele legate de irigare se fac simțite extrem de acut. Potrivit vicedirectorului Agenției „Apele Moldovei” Radu Cazacu, în momentul de față sistemul centralizat de irigare în Moldova este practic distrus.

„Dacă la începutul anilor `90 în Moldova erau irigate aproximativ 300 de mii de hectare, la ora actuală această suprafață este de doar aproximativ patru mii de hectare. În anul 2002, conform deciziei Guvernului, suprafețele agricole irigate au fost reduse până la 136 de mii de hectare. Însă chiar și în comparație cu această cifră, patru mii este foarte puțin”, a menționat Cazacu în interviul pentru Sputnik.

O lovitură serioasă pentru sistemul de irigare a fost programul „Pământ”, în urma căruia au fost fărâmițate suprafețele agricole.

Sistemele de irigare cu raza mare de acțiune nu mai trebuie nimănui, o parte dintre ele fiind demontate și date la fier vechi, iar utilizarea celor care s-au mai păstrat a devenit nerentabilă.

„În anii `90 specialiștii Băncii Mondiale au efectuat un studiu și au calculat că ridicarea apei mai sus de 150 de metri face ca sistemul să fie nerentabil. Sistemul are motoare de 6000 de kilowați de aceea consumatorul final trebuie să plătească pentru un metru cub de apă 10–11 lei. Noi am avut sisteme care ridicau apa până la 200 de metri. Există sisteme prin care apa ajunge la consumator prin 2–4 stații”, a adăugat specialistul.

Acesta afirmă că sistemele de irigare din perioada sovietică au degradat și moral, și fizic. Doar că, dacă instalațiile vechi au fost distruse rapid, altele noi așa și nu au mai fost construite.

„O alternativă este irigarea pe suprafețe mici. Însă aici apare iarăși problema apei. La noi sistemele mari de irigare erau concentrate la Nistru și Prut. Dar ce vom face cu sistemele aflate între Nistru și Prut?”, se întreabă Radu Cazacu.

Fluxul de știri
0