Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serviciul de Informații și Securitate din Moldova are un nou director

© Sputnik / Miroslav RotariSIS СИБ
SIS СИБ - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații din coaliția majoritară au numit astăzi pentru un mandat de cinci ani un nou director la Serviciul de Informații și Securitate.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. Parlamentul l-a numit astăzi în funcția de director al Serviciului de Informații și securitate pe Alexandru Esaulenco. Hotărârea a fost votată de 59 de deputați.

Служба информации и безопасности - Sputnik Moldova
Politică
Cine conduce SIS-ul după ce fostul director și-a dat demisia

Funcția de director al SIS a devenit vacantă după ce la 8 iunie coaliția majoritară l-a demis pe Vasile Botnari din funcția de director al SIS.

Prin decizia de astăzi a Parlamentului, Esaulenco a fost numit în funcția de director al SIS pe un termen de cinci ani. Hotărârea Parlamentului intră în vigoare la data adoptării.

După ce a depus jurământul în fața deputaților, Esaulenco a propus ca în funcția de vicedirector la SIS să fie numit Artur Gumeniuc. Comisia juridică, numiri și imunități a solicitat o pauză pentru a examina candidatura și pentru a adopta raportul. După pauză, Parlamentul urmează să se expună și asupra candidaturii lui Gumeniuc.

Până în prezent, Esaulenco a ocupat postul de vicedirector al SIS. În această funcție, Esaulenco se află din noiembrie 2018.  

Potrivit Legii cu privire la SIS, Serviciul este condus de un director, numit în funcţie de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, pe un termen de 5 ani. Directorul Serviciului are un adjunct, numit în funcție de Parlament, la propunerea directorului Serviciului.

Fluxul de știri
0