Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu anunță curățarea sistemului judecătoresc: Iată care magistrați vor fi eliminați

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Maia Sandu a participat astăzi la ședința Consiliului Superior al Magistraturii unde le-a cerut membrilor acestuia să-i elimine din sistemul judecătoresc pe toți magistrații care au dat decizii ilegale. Primul-ministru a lăsat să se înțeleagă că Parlamentul și Guvernul va schimba componența CSM dacă acest lucru nu se va întâmpla într-o săptămână.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Prim-ministrul Maia Sandu a participat la ședința consiliului superior al Magistraturii împreună cu noul ministru al justiției Olesea Stamate.

Vasile Botnari - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu spune ce-l așteaptă pe fostul director SIS Vasile Botnari: Să-și facă griji

Ea le-a cerut membrilor CSM să le transmită tuturor magistraților să nu mai răspundă presiunilor venite din partea fostei guvernări.

"Știu că s-ar mai putea să fie tot felul de presiuni, chiar dacă regimul precedent își slăbește influențele în sistem. Dar, în continuare, unele decizii recente demonstrează că s-ar putea să mai aibă unele influențe", a declarat Maia Sandu.

În același timp, premierul le-a cerut magistraților să nu mai ia mită și să nu mai dea decizii judecătorești în funcție de fanii pe care i-au luat de părțile aflate în litigiu.

Mai exact ea a spus că unii judecători "trec la propriul lor business atunci când se dă o decizie în funcție de banii care se plătesc. Deciziile trebuie să fie corecte, independente de orice influență economică sau juridică", a spus ea.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu denunță practicile lui Filip: Iată ce făceau oamenii când el trecea pe coridor

Maia Sandu le-a cerut la modul imperativ membrilor CSM să-i elimine din sistemul judecătoresc pe magistrații care fac parte din cele două categorii nominalizate mai sus.

"Toți care au comis, au luat decizii ilegale trebuie să fie sancționați și trebuie să fie eliminați din sistem. Dumneavoastră trebuie să începeți adevărata curățare a sistemului judecătoresc. Asta înseamnă că oamenii care au luat decizii ilegale să plece și oamenii care sunt onești, judecătorii onești și corecți să fie promovați în funcție", a spus ea.

Premierul a menționat că procesul de curățare a sistemului judecătoresc trebuie să înceapă imediat, în următoarea săptămână, altfel vor fi demiși înșiși membrii CSM.

"Dacă lucrurile nu se vor schimba în următoare săptămâna, atunci vom găsi o soluție prin Parlament și Guvern. Nu putem să tolerăm în continuare atitudinea nerespectuoasă față de lege și față de cetățeni, atunci când toată țara strigă "Justiție", iar Consiliul Superior al Magistraturii se face că plouă", a spus ea.

Fluxul de știri
0