Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol major în Moldova: Ce se întâmplă cu animalele de fermă și de companie

© Sputnik / Miroslav RotariКак люди спасаются от жары в Кишиневе
Как люди спасаются от жары в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Umbră, apă și aer – de acestea au nevoie animalele în zilele toride. Recomandări pentru protejarea de caniculă a animalelor de fermă și de companie.

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Căldura extremă constituie o problemă atât pentru animalele de fermă, cât și pentru cele de companie, atenționează Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), care vine cu recomandări speciale privind întreținerea și protejarea animalelor pe timp de caniculă.

ANSA îndeamnă populația să urmărească prognozele meteo și să planifice din timp acțiunile necesare bunei îngrijiri a animalelor. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că animalele vor avea suficientă umbră și destulă apă.

„Asigurarea umbrei, a aerului și a apei sunt cele trei componente-cheie pentru  asigurarea confortului animalelor în timpul caniculei”, subliniază ANSA.

Atenționări pentru fermieri și transportatorii de animale

Căldura extremă le provoacă un stres semnificativ tuturor animalelor. Ca rezultat, scad performanța și eficiența animalelor, în special a celor de fermă.

Как люди спасаются от жары в Кишиневе - Sputnik Moldova
Vreme de foc: Cum se salvează chișinăuienii de caniculă

Bunăoară, în perioada caniculară se reduce producția de lapte și crește riscul de îmbolnăvire a vacilor de lapte. ANSA menționează că fermierii au obligația să gestioneze situația astfel, încât animalele să rămână sănătoase, iar produsele alimentare de origine animalieră să fie sigure și sănătoase pentru consumatori.

Fermierilor le mai este recomandat să țină animalele în clădiri bine ventilate în timpul zilei și să le permit acestora accesul afară pe timpul nopții, când se face răcoare.

Umbra pentru animale poate fi asigurată și prin suspendarea unor panouri sau montarea unor foișoare.

Pe timp de caniculă, pentru animale este esențială furnizarea unei cantități suficiente de apă proaspătă și rece.  Fermierii pot utiliza sisteme de aspersare a apei, pentru a uda animalele, pentru a le menține temperatura corpului la valori scăzute.

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deținătorul are obligația să anunțe urgent medicul veterinar responsabil.

Transportatorii de animale sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. La temperaturi crescute, densitatea animalelor în mijlocul de transport trebuie redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată.

Cantitățile de apă necesare zilnic unui animal

Cantitățile de apă necesare zilnic unui animal
Pericol major în Moldova: Ce se întâmplă cu animalele de fermă și de companie  - Sputnik Moldova
Cantitățile de apă necesare zilnic unui animal

Iată cantitățile zilnice de apă ce le sunt necesare animalelor în funcție de specie, talie, rasă și starea fiziologică:

  • vaci de lapte - 38-52 litri
  • bovine - 38 litri
  • cai - 20-45 litri
  • porci - 4-11,5 litri
  • ovine - 6 litri
  • păsări de curte - 0,5 litri

Recomandări pentru îngrijirea animalelor de companie

Animalele de companie nu trebuie lăsate singure în mașină pe timpul caniculei, subliniază ANSA. Într-o zi caniculară, temperaturile din interiorul unui vehicul se pot ridica rapid la niveluri periculoase, care pot afecta grav animalul de companie, inclusiv provocându-i moartea.

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Sfatul medicului: Cum ne protejăm sănătatea pe timp de caniculă

Umiditatea este un alt factor important care poate afecta animalele de companie, dat fiind faptul că acestea nu-și pot regla temperatura corpului, în sensul reducerii, în condițiile în care umiditatea este prea mare.

În zilele foarte calde, se recomandă limitarea exercițiilor pentru animalele de companie la orele dimineții sau seara devreme. O atenție deosebită trebuie acordată animalelor de companie care au dificultăți de respirație.

Animalele de companie au nevoie de umbră și apa proaspătă din abundență, în special când sunt scoase la plimbare.

Asfaltul devine foarte fierbinte în zilele caniculare și poate provoca arsuri ale perinițelor câinilor, de aceea este recomandată plimbarea acestora pe suprafețe acoperite cu iarbă, dacă este posibil.

Temperaturile extreme le pot provoca insolație și animalelor. Unele semne de insolație sunt dureroase - animalele pot avea ochii glazurați, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, sete excesivă, letargie, febră, amețeli, lipsă de coordonare, salivare abundentă, vărsături, limba roșie sau violetă, convulsii și inconștiență.

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, deținătorul trebuie să se adreseze de urgență medicului veterinar.

 

Fluxul de știri
0