Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandal internațional pe tema „monedei Facebook” - G7 va interveni în forță

Abonare
După anunțul lansării Libra, criptomoneda Facebook, reacțiile adverse nu au întârziat să apară. Ministrul francez al Economiei a spus că o societate privată nu are dreptul la monedă suverană.

BRUXELLES, 22 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a criticat dur proiectul Facebook de a lansa o monedă virtuală, Libra, atrăgând atenția asupra riscurilor în materie de securitate și a cerut garanţii din partea companiei americane. Subiectul este atât de sensibil pentru state, încât va fi pus pe agenda întâlnirii G7.

Facebook - Sputnik Moldova
Facebook, într-un nou scandal: Ar fi folosit datele utilizatorilor împotriva concurenților

"Faptul că Facebook creează un instrument de tranzacţionare, de ce nu?! În schimb, să devină o monedă de tip suveran, nu se poate pune problema! O societate privată nu poate, nu are dreptul de a crea o monedă care ar intra în concurenţă cu monedele altor state", a transmis Bruno Le Maire, a cărui poziție critică față de intenția Facebook nu este singulară.

"Capacitatea de a emite titluri, de a constitui rezerve şi de a fi creditor nu poate fi prevăzută. Moneda este un atribut al suveranităţii statelor, astfel că trebuie să rămână sub controlul statelor, nu al companiilor private, care au interese private", a mai spus oficialul francez.

Imediat, ministrul a vorbit de garanțiile pe care trebuie să le ofere Facebook:

"Vrem garanţii că acest instrument de tranzacţionare nu va fi deturnat pentru finanţarea terorismului sau pentru alte activităţi ilicite. Le-am cerut guvernatorilor băncilor centrale din statele G7 să elaboreze un raport până la jumătatea lunii iulie, când va avea loc reuniunea miniştrilor Finanţelor din G7, pentru a şti ce garanţii putem obţine din partea Facebook", a arătat Bruno le Maire, implicând puternicul G7 în gestionarea situației.

În același ton s-au exprimat și eurodeputatul german Markus Feber, precum şi Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei.

Facebook - Sputnik Moldova
Alertă: Facebook vrea să-și creeze propriile știri și să controleze adevărul

"Orice funcţionează în această lume devine sistemic imediat şi trebuie să intre sub incidenţa celor mai înalte standarde de reglementare", a declarat Mark Carney, potrivit cotidianului The Independent, la reuniunea Băncii Centrale Europene (BCE) din Sintra (Portugalia).

La rândul său, Markus Ferber a atras atenţia că autorităţile de reglementare financiară trebuie să adopte măsuri pentru a se asigura că Facebook nu se transformă într-o "bancă obscură".

De asemenea, eurodeputatul german a subliniat că nicio companie care emite monede virtuale nu trebuie să poată funcţiona într-un mediu lipsit de reglementări.

Fluxul de știri
0